Riksbanken sänkte i dag sin styrränta med en halv procentenhet. Därmed har styrräntan sänkts med en hel procentenhet på bara två veckor, vilket är en mycket kraftfull markering i finanskrisens och konjunkturnedgångens spår.

Vanligtvis brukar Riksbankens räntejusteringar föregås av en lång tids spekulationer, inte minst mot bakgrund av att det bedöms ta närmare två år innan penningpolitiken når full kraft och påverkar det som Riksbanken har som sin huvuduppgift, det vill säga att hålla inflationen låg.

Att Riksbanken nu sänker så snabbt visar på exceptionella förhållanden.

Riksbankens egen förklaring är att finanskrisen har förvärrats och nu tydligt avspeglar sig i den övriga ekonomin i Sverige, med sämre läge för företagen, sämre läge på arbetsmarknaden och med lägre inflation framöver.

Riksbanken förändrar samtidigt sin egen prognos över hur styrräntan kommer att utvecklas.

Ännu en sänkning behövs

Den nya bedömningen är att ytterligare en sänkning på en halv procentenhet kommer att behövas inom det närmaste halvåret.
Allvaret i bedömningen visas också av att Riksbanken nu aviserar att de två genomförda sänkningarna plus den kommande sänkningen kanske inte är nog.

Finanskrisen kan spilla över i ännu större nedgång i den övriga ekonomin och det kan i så fall vara nödvändigt med ytterligare sänkningar, enligt Riksbanken.

Flera affärsbanker öppnar nu också för ett scenario där styrräntan går ned mot 2,0-2,5 procent inom ett år, vilket kan jämföras med de 4,75 procent som den var uppe i för bara två veckor sedan.

Om bolåneräntorna kommer att fortsätta ned i samma takt återstår dock att se.

Redan efter den första sänkningen för två veckor sedan började bankernas fasta bolåneräntor sjunka. De rörliga boräntorna har dock bara förändrats marginellt.

Hög tid att sänka de rörliga boräntorna

Till en del beror det på att inte bara Riksbankens styrränta avgör var de röliga boräntorna hamnar. Dessa styrs bland annat också av bankernas internränta, det vill säga den ränta bankerna tar då de lånar av varandra.

Internbankräntan har gått upp avsevärt under finanskrisen.

På Riksbankens presskonferens efter dagens räntesänkning sa dock vice riksbankschef Irma Rosenberg att boräntorna har stigit betydligt mer än bankernas internräntor, vilket kan ses som en vink åt bankerna att nu även låta boräntorna – och även de rörliga boräntorna – falla.