EU-valet gäller varken rött eller blått
Socialdemokraterna bör snarast kalla sig för socialeukraterna. Efter Mona Sahlins ovillkorliga kapitulation inför EU:s överstatliga ambitioner och därmed dolken i ryggen på fackföreningsrörelsen, som skapat Arbetarepartiet socialdemokraterna, finns enbart ett möjligt alternativ: Junilistan.
Den EU-kritiska hållning moderna ifrågasättande människor haft inom SAP har tystats en gång för alla. De socialdemokrater som deltagit i valtal, argumenterat, demonstrerat i förstamaj-tåg och släpat på flygblad för att fylla brevinkast från norr till söder har blivit fråntagna sina demokratiska rättigheter inom partiet.
Alla arbetsplatsombud och fackföreningskämpar som trott på sagan Frihet, jämlikhet, broderskap kan känna sig ytterst besvikna.
Den första stora frågan för arbetarrörelsen i Sverige var kravet på allmän och lika rösträtt. Med att ovillkorligen anta EU:s nya grundlag, Lissabonfördraget, frånhänder sig socialdemokraterna möjligheten att demokratiskt agera inom Sverige men även inom EU. Många är de som av lojalitet stannat kvar inom partiet trots att det allt mer seglar bort från de grundläggande värderingar som en gång var socialdemokratins signum.
Det dekret Sahlin kungjort för arbetarerörelsen den 3 oktober 2008 är: ”Vi kommer att rösta ja oavsett när det beslutet kommer upp i riksdagen”.
De socialdemokratiska riksdagsmän som krävt att partiet ska motverka ett svenskt ja till Lissabonfördraget i väntan på att en utredning ska klargöra om Sverige kan behålla sina kollektivavtal för utländska företag som arbetar i Sverige fick med andra ord känna partipiskan vina.
Svensk fackföreningsrörelse kommer att dö sotdöden. Otaliga är de exempel från Skogs- och träfacket som ser hur seriösa företag slås ut, likväl som utländsk arbetskraft utnyttjas inom röjnings- och planterings arbeten.
Jordbruksarbetare som är här hotas med avvisning ifall de överhuvudtaget vill ha betalt, byggbranschen har allt större problem med svartjobb.
Verkstadsindustrin är nästa bransch. Vaxholms Lavalavtal är ett av de snyggare trots allt. Denna verklighet vill inte socialdemokratins aristokrater kännas vid.
Junilistan kräver att riksdagen kräver ett undantag i EU gällande Sveriges rätt till nationell arbetsrätt och kollektivavtal.
Valet till EU-parlamentet 2009 är inte ett val mellan höger eller vänster, blått eller rött. Det är ett val mellan demokrati och överstatlighet. Junilistan säger ja till delaktighet, demokrati och samförstånd och nej till förmynderi, detaljstyrning och överstatlighet. De som delar dessa värderingar är mycket välkomna till Junilistan.
Peter Lilja
IF Metall-medlem och styrelseledamot Junilistan