De flesta jobbar när de är sjuka
Höstförkylningarna är här och influensan lurar bakom hörnet. Men i stället för att vara hemma och kurera sig går de flesta till jobbet trots att de är sjuka. Unionen har undersökt sjuknärvaron hos 800 medlemmar – och mer än hälften anger att de alltid eller ofta arbetar när de är sjuka.
– Jag är förvånad över att det är så pass många. Resultatet ger en nyanserad bild av allt snack om att svenska folket består av fuskare. Många är så lojala mot sina företag och arbetsuppgifter att de inte ens stannar hemma vid sjukdom, säger Åsa Erba-Stenhammar, avtalspolitiskt sakkunnig på tjänstemannafacket Unionen.
Facket oroligt
Den vanligaste orsaken till att tjänstemännen går till jobbet vid sjukdom är att de har för mycket att göra för att kunna stanna hemma, och det oroar facket.
– Arbetsgivarna måste kunna organisera arbetet så att de anställda kan vara sjuka. De kan inte ha så mycket att göra så att de inte hinner vara människor. Det mänskligt att vara sjuk, säger Åsa Erba-Stenhammar.
Hon tillägger att det inte heller är lönsamt på sikt med anställda som jobbar när de är sjuka. Dels presterar de sämre, dels ökar risken att de ska bli allvarligt sjuka och långtidssjukskrivna om de inte är hemma när de känner sig krassliga.
Dyrt stanna hemma
Men det är inte bara lojalitet och hög arbetsbelastning som får tjänstemännen att gå till jobbet. Det finns också ekonomiska skäl till att inte stanna hemma vid sjukdom.
Var fjärde tillfrågad anger ekonomin som främsta skäl till sjuknärvaron. Och nästan varannan, 45 procent, har någon gång det senaste året valt att ta ut komptid, semester eller annan ledighet i stället för sjukpenning när de är sjuka.