Mötet i dag i Lavalutredningens referensgrupp med fack och arbetsgivare blev stormigt. Claes Stråth, som är enmansutredare, föreslår förändringar av den svenska arbetsmarknadsmodellen som går långt över det som anses nödvändigt utifrån utslagen från EU:s domstol.

– Jag är väldigt bekymrad över utvecklingen. Förslag har lagts fram som går längre än vad Laval-domen kräver, säger Claes-Mikael Jonsson, LO:s jurist och en av de tre fackliga representanterna i utredningen.

Kollektivavtalsmodellen ska finnas kvar, men den begränsas kraftigt. Frågan är om den då kommer att fungera i en miljö med många utstationerade arbetstagare, undrar Claes-Mikael Jonsson.

Inget nattarbetsförbud
Claes Stråth föreslår att nattarbetsförbudet, som är en skyddsregel, ska tas bort för utländska företag. De ska inte behöva undantag från förbudet som ges i kollektivavtal eller av arbetsmiljöverket.

– De utländska arbetstagarna får ett sämre skydd något vi är mycket kritiska mot, säger Claes-Mikael Jonsson.

Claes Stråth föreslår också att en bevisregel införs som innebär att facken inte kan ta till stridsåtgärder för ett kollektivavtal om den utländska arbetsgivaren i dokument kan visa att löner och villkor är på samma nivå som de svenska.

Oro för falska dokument
– Facken är oroliga för en utveckling mot falsk dokumentation. Men framför allt innebär det att den kontroll som kan göras i företag där det finns kollektivavtal går förlorad, säger Claes-Mikael Jonsson.

Motsättningen i utredningen mellan facken och Svenskt Näringsliv är fortsatt stor. Svenskt Näringsliv är kritiskt till att Claes Stråth inte tänker utreda lagstadgad minimilön som ett alternativ till minimilöner i kollektivavtal.

Hoppet lever
Efter förslagen som begränsar kollektivavtalsmodellen är nu också facken kritiska till utvecklingen.

–  Men än är inte sista ordet sagt så jag hoppas på att de värsta förslagen dras tillbaka, säger Claes-Mikael Jonsson.

Senast den 15 december ska utredningen läggas fram för regeringen.