/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2008/Zeljko-Klemse.jpg
Zeljko Klemse vill ha mer omsätning i styrelserna för att öka invandrarrepresentationen.
 

Fem procent av de högsta topparna i LO-förbunden är födda utomlands.
– En katastrof med tanke på att nästan 18 procent av befolkningen har invandrarbakgrund, säger Zeljko Klemse, styrelseledamot i HRF.

Det är riktigt dåligt att facket inte lyckats bättre med att engagera och lyfta fram personer med utländsk härkomst, enligt Zeljko Klemse från Hotell- och restaurangfacket (HRF). Han kom till Sverige från Kroatien 1980 och är en av de tio utlandsfödda i förbundsstyrelserna.

Engagemang
I Kroatien studerade han medicin, men han tvingades avbryta studierna när han vägrade gå med i kommunistpartiet. Eftersom facket var en del av det styrande partiet i forna Jugoslavien hade han hade ingen facklig bakgrund med sig när han kom till Sverige. Däremot ett stort engagemang för rättvisa och demokratifrågor, som ledde honom till HRF när han började jobba som kock på en pizzeria.

– Jag såg orättvisorna runt omkring mig och tänkte att via facket kan jag förändra, säger han.

Förebilder saknas
Att så få personer i de högsta ledningarna är födda utomlands tror han beror på att utlandsfödda inte ens lyckas bli förtroendevalda på lägre nivå. Många tycker därför inte att det är någon idé att engagera sig, och det saknas förebilder som visar att invandrare kan lyckas i facket och stiga i karriären.

Många är också rädda för att bara ses som utsmyckning, eller ett slags alibi, säger han. Och tillägger att detta har hänt honom själv.

– I det läget måste man stå upp för sig själv och säga att: ”Jag tänker inte sitta tyst och vara med som invandrare för att snygga till statistiken. Antingen får jag vara med på riktigt eller också går jag ur med dunder och brak, och då kommer jag att meddela varför jag går”, säger han.

Gamla uvar
En annan anledning till att få utlandsfödda når toppen är att valberedningarna tänker för snävt när de ska leta fram kandidater till uppdrag.

– De hittar ofta bara gamla uvarna som ska vidare. De ska belönas för lång och trogen tjänst, erfarenheter och blaha blaha. Sedan sitter de där i ledningarna tills de går i pension. Det är förödande eftersom de unga inte kan tänka sig att vänta 15 eller 20 år på att bli invalda.

Ett sätt att få in fler med invandrarbakgrund kan vara att tidsbegränsa uppdragen, enligt Zeljko Klemse. Han tycker inte att någon borde sitta mer än två mandatperioder och att halva styrelsen därmed borde bytas ut varje kongress.

– På så vis blir det ruljans i det hela och det blir mer möjligt för oss med utländsk bakgrund att konkurrera på lika villkor och visa vad vi kan, säger han.