Tre landsting utan avtal för sköterskor
De lokala förhandlingarna mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna har brutit samman i tre landsting. Många sjuksköterskor riskerar att bara få miniminivån i det centrala avtalet.
– Det är väldigt beklagligt, men inte oväntat, säger Ingrid Edman, vice avdelningsordförande i Västmanland.
Kritiken från medlemmarna var hård i våras när Vårdförbundet efter sex veckors strejk slöt ett centralt avtal som garanterade löneökningar på 9 procent på tre år. Förbundsledningen försvarade sig med att det bara vara bottennivån: De verkliga löneökningarna skulle bestämmas lokalt och avtalet tvingade arbetsgivarna att satsa på den lokala lönebildningen.
När drygt hälften av de lokala förhandlingarna är klara har dock tre landsting blivit utan lokala löneavtal. Parterna har inte kunnat enas.
– Vi har inte kunnat komma överens om nivåer, tidpunkter för höjningarna och prioriteringar. Arbetsgivarsidan har nu beslutat att följa det centrala avtalet, säger Ingrid Edman i Västmanland.
I botten
Västmanland har länge legat i botten i landstingens lönestatistik. Nu halkar de anställda efter ännu mer, då de bara garanteras 4 procent i år, enligt facket.
– Vi krävde 15 procent på två år, men arbetsgivarna svarade inte ens. Vi sänkte kravet till vår absoluta bottennivå på 12,5 procent, men de har aldrig ens preciserat ett motbud, säger Ingrid Edman.
Monica Berglund, landstingsdirektör i Västmanland, säger dock att lönerna kommer att höjas mer än den garanterade ökningen. Särskilda satsningar ska göras på vissa grupper, men hur stora de blir återstår att se.
– Det slår vi inte fast ifrån början, men vi kommer att göra påtagliga satsningar, säger hon.
Ingrid Edman tvivlar på att utfallet blir tillräckligt, och hon är besviken:
– Våra kongressledamöter röstade enhälligt emot det centrala avtalet. Vi känner vår arbetsgivare och visste att det skulle sluta så här, säger hon.
Fackligt nej
Även i Uppsala saknas ett lokalt löneavtal efter att facket tackat nej till arbetsgivarnas slutbud på nio procent under två år. Medlemmarnas hopp står till att få mer i förhandlingarna på arbetsplatserna.
I Örebro har arbetsgivaren ensidigt beslutat att höja lönerna med 10,8 procent på två år efter att parterna inte kunnat enas.
– Vi tycker nivåerna är för låga. Vi hade fått ett löfte om att våra löner skulle höjas till en medelnivå i jämförelse med andra landsting. Med den här takten skulle vi få vänta fyra år på uppgraderingen, och därför kunde vi inte skriva på avtalet, säger Anne Johanson, Vårdfackets vice avdelningsordförande i Örebro.
Sifferlöst
Men inte ens alla som har ett lokalt avtal garanteras mer än bottennivån. I Stockholm är avtalet sifferlöst, men avdelningsordföranden Ulla Althin, tror att medlemmarna ändå får mer än det centrala avtalet.
– Det är jättesvårt att sia om hur mycket, men jag hoppas givetvis att arbetsgivarna tar sitt ansvar, säger hon.
FAKTA / Förhandlingsläget
Landsting som tecknat avtal: Västerbotten, Jönköping, Jämtland, Kalmar, Halland, Region Skåne, Stockholm, Värmland, Västra Götalandsregionen och Kronoberg.
Landsting där förhandlingarna avslutats utan att avtal slutits: Västmanland, Örebro och Uppsala
I de flesta av de landsting som fått avtal ger de löneökningar på drygt 10 procent på två år.