Att arbetsgivare och de anställda har ett gemensamt intresse i att arbetsmarknaden ska ha tydliga spelregler råder det ingen tvekan om anser vi. Tyvärr har regeringen genom sina nedskärningar inom arbetsmiljöområdet öppnat för dålig arbetsmiljö. När Arbetsmiljöverket får sämre förutsättningar att genomföra den tillsyn som krävs finns det alltid en risk att oseriösa företag kommer att dra ner på säkerheten för kortsiktiga vinster. Det innebär i sin tur att konkurrensen på lika villkor sätts ur spel och att de seriösa företagen och deras anställda kommer att stå som förlorare.

Arbetsmiljöverkets inspektörer har inte bara tillsyn som uppgift utan fyller också en viktig funktion som rådgivare åt landets småföretagare. Ofta är det svårt att organisera arbetsmiljöarbetet in i minsta detalj på mindre arbetsplatser och då kan inspektörerna fylla en viktig funktion. Om olyckan skulle vara framme kan det i vissa fall innebära upp till två års fängelse för småföretagaren och det hjälper inte med färre eller enklare regler utan det handlar om att göra rätt från början så att företagaren och hans/hennes anställda kan känns sig trygga på sin gemensamma arbetsplats.

Rättvisa villkor på arbetsmarknaden

Vi anser därför att det är av största vikt att lagar och regler garanterar rättvisa villkor på arbetsmarknaden. Många som deltar i debatten påstår att sämre villkor, genom avreglering av arbetsmarknaden, är den enda framkomliga vägen. Vi säger tvärtom.

Sämre arbetsmiljö får aldrig bli en konkurrensfördel men genom nedskärningarna på Arbetsmiljöverket skapas ett problem för landets småföretagare som anser att deras anställda ska arbeta i en god arbetsmiljö. Dålig arbetsmiljö innebär bara en stor risk för att de anställdas hälsa försämras och på sikt kommer detta att innebära en belastning på samhällsekonomin genom att fler blir sjukskrivna.

Att lagar och regler ställer stora krav på småföretagaren kan inte anses rimligt om han/hon inte får det stöd från samhället som är nödvändig för att kunna leva upp till kraven som ställs. Om småföretagen ställs inför faktumet att allt för mycket resurser går åt till att utveckla arbetsmiljön kommer detta att på sikt innebära att företagets tillväxtmöjligheter minskar eller helt försvinner och det i sin tur leder till att det blir färre arbetstillfällen.

Råd och stöd till landets småföretagare

Landets småföretagare måste därför få stöd och råd hur man riskbedömer och arbetar förebyggande med dessa frågor. I dag pratas det bara om rehabilitering men ingen nämner förebyggande arbetsmiljöarbete. Annars kommer de oseriösa företagare som inte tar ansvar för arbetsmiljön att konkurrera ut landets seriösa småföretagare.

Eftersom större delen av landets småföretagare finns i landsbygdskommuner innebär neddragningarna även ett hot mot möjligheten att leva och verka utanför storstadsområdena, eftersom skattekraften kommer att minska så att kommunernas möjligheter att ge en god service minskar på ett drastiskt sätt.

Vår slutsatts blir att arbetsmiljön bland landets småföretagare är en mycket större fråga än vad regeringen insett. Så om regeringen vill utveckla möjligheten för fler småföretag ska man byta åsikt när det gäller Arbetsmiljöverkets finansiella möjligheter.

Lars Mejern Larsson, socialdemokratisk ledamot i riksdagen
Göran Åhslund, ordförande för Ekshäradsföretagarna
Skicka ett e-postbrev till debattredaktören