Oron för jobbet störst i industrin
28 procent i LO-opinion är oroliga för att bli av med jobbet. Oron är störst bland anställda i industrin – men många kommunalare känner också oro.
25 procent jobbar på arbetsplatser där det har förekommit uppsägningar under det senaste halvåret. 28 procent väntar sig varsel på den egna arbetsplatsen under det närmaste halvåret.
Marie Kyrk är mättekniker på Volvo Personvagnar i Skövde och medlem, tidigare förtroendevald, i IF Metall. Hon väntar på att ett varsel ska verkställas. Dessutom har det kommit nya varsel.
– Jag kan inte känna extra oro i dagens turbulenta situation, för då kan jag inte göra mitt jobb. Jag och mina kollegor har levt under press i ett tiotal år nu, eftersom vi vet att det finns överkapacitet på motortillverkare i världen.
Varsel i våras – nu kommer uppsägningarna
Karin Andersen är aktiv i IF Metall och jobbar med kvalitetssupport och reklamationer på Ericsson i Kumla. Där varslades 200 om uppsägning i våras.
– Flera får gå under det närmaste halvåret. Jag hoppas verkligen att det inte kommer ett varsel till.
Lars Strömstedt är chaufför på Schenker i Örnsköldsvik och aktiv i Transport, bland annat som klubbordförande. Han räknar med att det kommer ett varsel.
– Det är nog oundvikligt. Vi i transportbranschen drabbas snabbt och skoningslöst.
Tio personer, av totalt 123, jobbar på arbetsplatser där det lagts varsel alldeles nyligen.
Kommuner och landsting skär ner
Tre av dem är kommunanställda. Landstinget i Sörmland, Gotlands kommun och Linköping är några kommuner som skär ner eller ska skära ner.
Bodens kommun med.28 000 invånare har varslat om att 160 anställda i skolan ska bort. Av dem är 46 kommunalare. Kamratstödjarna har redan sagts upp.
Anna-Karin Nylund är elevassistent på Korpenskolan i Boden och aktiv i Kommunal, bland annat som arbetsplatsombud.
–Vi som jobbar som elevassistenter är alltid ifrågasatta varje termin. Jag vet inte om mina 23 år räcker.