Facket rasar mot snålhet på Volvo
Volvo Lastvagnar erbjuder ingenting till dem som ska sägas upp. Företaget anser sig inte ha råd med något stöd till anställda som tvingas gå. Upprördheten är stor hos facket.
– Jag kan bara tolka företagets inställning som att vinsten och kassaflödet är viktigare än människorna som arbetat ihop Volvos förtjänst, säger William Frank, ordförande för IF Metall på Volvo Umeverken.
Volvo Lastvagnar har varslat 1.400 anställdas om uppsägning. Beskedet kom i slutet av september. Orsaken är att försäljningen minskat efter semestern, men företaget går dock fortfarande bra.
William Frank betecknar Volvo som ett av de mest vinstrika lastbilsföretagen i världen.
Facket skakat
Fack och företag har haft två förhandlingar i Göteborg. Företagets företrädare har förklarat att det inte finns några pengar till dem som ska sägas upp. Enligt Volvos uppfattning handlar förhandlingarna bara om att sammanställa en lista över vilka som ska sluta.
Volvos inställning har skakat om facket. William Frank konstaterar att det är en helt ny hållning. Vid tidigare varsel har det bland annat funnits möjligheter att få avtalspension för dem som varit äldre, avgångsvederlag har erbjudits dem som själva valt att sluta och många har fått stöd för att börja studera.
Kräver ansvar
Det är sådana lösningar som IF Metall efterlyser den här gången också. Facket vill att företaget ska ta ansvar för dem som blir arbetslösa.
– Volvo vill helt enkelt låta någon annan ta smällen och det blir de som sägs upp, men också a-kassan och så småningom kommunerna som får betala ut socialbidrag, säger William Frank.
Varslet omfattar 370 personer i Umeå, 610 i Göteborg och 420 i Gent i Belgien. I förhandlingarna på bolagsnivå har ingen överenskommelse gjorts. Facket kommer dock att markera sin protest mot företagets uppfattning med en protokollsanteckning.
– Men den får nog ingen betydelse. Vi kan skriva tills armarna faller av, säger klubbordföranden i Umeå.
Inget svar
LO-Tidningen har sökt Volvos Europachef Jan Ohlsson samt personalchefen Agneta Bonna utan framgång.
FAKTA / Volvo Lastvagnar
Volvo Lastvagnar har nio monteringsfabriker runt om i världen och åtta fabriker som ägs av lokala partnerföretag. De största är Gent i Belgien, Tuve i Sverige, New River Valley i USA samt Curitiba i Brasilien.
Lastbilar från Volvo säljs och servas i över 130 länder. Drygt 90 procent av de fordon som produceras är riktigt tunga lastbilar, på över 16 ton.
Källa: Volvo Lastvagnar