Krisen öppnar för arbetarinflytande
Finanskrisen gör att arbetstagare kan öka trycket på ansvarsfulla investeringar genom sina pensionsfonder. Så löd en av slutsatserna när fackens kapitalkommitté i veckan höll möte i Stockholm.
Kapitalkommittén, som sorterar under den internationella fackförbundsfederationen ITUC, arbetar på global nivå för att det enorma kapital som samlas i anställdas pensionsfonder ska förvaltas med bra etik och för mänskliga rättigheter.
Med finanskrisens rasande aktiekurser har även arbetarnas pensionsfonder smält samman. Men många av kommitténs ledamöter anser att krisen ger möjligheter.
– Härdsmältan kan – rätt använd – vara gynnsam om det leder fram till mer långsiktiga och ansvarsfulla placeringar hos företag och banker. En orsak till krisen är ju att kortsiktiga vinstkrav har styrt, säger Keth Thapper från svenska LO.
"Religiös tro"
Även LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin ser möjligheter.
– De senaste åren har präglats av en närmast religiös tro på en fri marknad för finansmarknaden, där den direkta orsaken till krisen är en alltför långtgående avreglering och bristande insyn, sa hon i sitt inledningstal.
– Därför behövs åter regleringar på finansmarknaden. Inte för att stoppa eller försvåra finansmarknadens arbete, utan för att det inte ska gå så lätt att rasera hela ekonomin.
Det som skulle behövas, enligt Wanja Lundby-Wedin, är internationellt erkända ”trusties”, det vill säga pålitliga analytiker och institutioner med insyn i marknaden, som kan bevaka placeringar och utveckling.
Rekryteringsverktyg
En del delegater vill gå ännu längre i synen på hur arbetarnas pensionsfonder kan användas. Chris Driessen från FNV, den nederländska motsvarigheten till LO, anser att det är läge att vända medlemsflykten från facken.
– Det normala i flera länder är nu att 20 procents anslutningsgrad är en hög siffra, men vi borde också kunna använda fonderna i arbetet med att vända trenden och rekrytera fler, säger han.
Keth Thapper ställer sig positiv till förslaget, inte genom att rikta pengarna till medlemsrekrytering men genom att göra kommitténs arbete mer känt.
– Det är väl ingen dum idé. Det ligger även i vårt förslag från svenska LO om en översyn av kommitténs arbete. Vi vill göra hemsidan mer känd och visa upp vad vi gör. Men då måste det också framgå att vi ligger i fronten i arbetet för mänskliga rättigheter.
– Att locka medlemmar handlar om att visa upp vad facken är bra på och vad vi gör.
Keth Thapper drar paralleller till organisationen Rättvisemärkt, som drivs av LO och Svenska Kyrkan men där kunskapen om LO:s medverkan ofta är låg.
– Ändå vet vi att främst unga människor har en mycket positiv bild av arbetet kring Rättvisemärkt. Då borde man också kunna inkludera vad LO gör för medlemmarnas pensionspengar, förutom att skapa bästa möjliga ekonomiska resultat.
Hot och möjligheter
Men samtidigt som kapitalkommittén talar om möjligheter finns också hot, främst genom försöken från tyska banker att inom ramen för EU-samarbetet tvinga europeiska fack att tillämpa offentlig upphandling för avtalspensionerna.
Det blir då de enskilda förvaltarna som avgör var pengarna ska investeras, och facken kan inte ställa krav på etiska regler.
– Om de får rätt skulle vårt system kollapsa, säger LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin, som hävdar att kravet strider mot ILO-konventionen om parternas autonoma ställning.
FAKTA / Bildades 1999
Fackens kapitalkommitté, Committee on Workers’ Capital (CWC), skapades 1999 på initiativ av LO:s ordförande Bertil Jonsson.
CWC följer hur löntagarnas pensionsfonder investeras världen över.
Enligt en uppskattning från 2002 omfattar världens pensionsfonder – statligt avsatta pensioner, företagens pensioner och avtalspensioner – 11 biljoner dollar. De placeras i värdepapper och aktier och utgör en viktig del av det ”arbetande kapital” som skapar investeringsmöjligheter för företagen.
Enligt CWC ska pengarna främst placeras så att de ger maximal pension för de arbetare som jobbat ihop dem, men det ska ske med god etik och alltid försvara mänskliga rättigheter på arbetsplatserna.