Hans älg är något i hästväg
Thorbjörn Holmlund, timmerman från Svansele, har under många år drömt om att få bygga en älg precis på gränsen mellan Västerbottens och Norrbottens län. Nu ser det ut som om den snart kan vara verklighet. |
Snart kan du ta hissen upp i en 45 meter hög älg, kliva genom mulen och sedan delta i en konferens eller äta på restaurang inne i älgkroppen. Låter det vansinnigt? Det är det inte. Det är timmermannen Thorbjörn Holmlunds dröm som håller på att bli verklighet.
Så här ska träälgen se ut när den blir klar. |
– Går det att förverkliga den här idén så går allt, säger timmermannen från Svansele i Västerbotten, som också kallar sig för vildmarksdirektör.
Thorbjörn Holmlund har landat på Arlanda och tagit sig ut till Globen i Stockholm för att hålla föredrag på arbetslivsmässan Workinglife -08. Han är inbjuden som visionär och entreprenör. Och visionär måste man verkligen kalla honom. Thorbjörn Holmlund har hållit sin dröm levande i över tio år – den om att bygga en jätteälg på berget Vithattens topp, precis på gränsen mellan Norrbottens och Västerbottens län.
Älgbygget kallas för projektet Stoorn.
Upplevelseindustri
Thorbjörn Holmlund har enträget kämpat vidare mot sitt mål, samtidigt som han drivit Svansele vildmarkscenter, en anläggning som han själv grundat och som årligen tar emot över 24.000 gäster. Han livnär sig på att sälja upplevelser, älgsafari och matlagning över öppen eld mitt ute i Norrlandsskogarna.
Parallellt sysselsätter han sig med förverkligandet av Stoorn. Älgen som ska bli 45 meter hög, 12 meter bred och få en mankhöjd på 35 meter. Det är tänkt att älgen ska byggas i limträ med ett fundament av betong och med en stomme av stål.
– Jag har frågat mig själv hur jag har kunnat stångas så många år i motvind utan att ge upp. Jag tror att det beror på att jag haft så mycket annat att göra, även när det varit dödlägen i det här projektet, säger Thorbjörn Holmlund.
Bygglov
För dödlägen har det varit innan alla nödvändiga tillstånd blivit klara. Först i fjol godkändes miljökonsekvensbeskrivningen av länsstyrelsen och i år har både Skellefteå och Arvidsjaurs kommuner givit honom bygglov.
– Kravet var att driftsbolaget Storälgen AB skulle ha minst 3,5 miljoner kronor i aktiekapital och det har jag passerat. Byggandet av älgen står en stiftelse bakom. Det finns företag från trä-, malm-, vatten- och turistindustrin som givit oss löften om pengar.
– Tillsammans med utlovade länsstyrelsepengar blir det 78 miljoner kronor. Men jag och styrgruppen har sagt att när vi har 60 miljoner på kontot, då kör vi. Det har vi inte riktigt, men nu är det bara en tidsfråga. Jag har stakat vägen och beställt grävmaskiner, så nära är det, säger Thorbjörn Holmlund.
Han räknar med byggstart redan under nästa år. Förhoppningen är att älgen ska stå färdig om två år.
Älggaranti
Han minns exakt hur och när han fick idén att bygga skogens konung i storformat:
Det var under en guidad vildmarkstur. 16 italienare hade köpt ett tredagarspaket. Problemet var bara att Thorbjörn Holmlund hade utlovat älggaranti. Om ingen älg syntes inom ett dygn skulle gästerna få alla sina pengar tillbaka.
Området är mycket älgtätt och det hade aldrig tidigare varit några problem att få syn på de fyrbenta varelserna. Men just under italienarnas besök lyste de med sin frånvaro, trots älgspår överallt.
– Jag sa att vi inte kunde ge upp förrän det blev kolsvart ute. 16 resor stod ju på spel. Jag snodde upp skotrarna – och hade tur. Vi fick syn på älgarna när vinden låg mot oss och över dem, som därför inte fick någon vittring på oss. De stod och åt tallskott. Italienarna tog bilder och filmade. Sedan ställde de sig upp och sjöng en sång för älgarna och några lade sig ner och gjorde snöänglar.
Thorbjörn Holmlund är övertygad om att italienarna hade åkt hem missnöjda, även om de fått alla pengar tillbaka, om de inte hittat älgarna till slut.
Skapar jobb
Men snart kan ingen som besöker området undgå att se en älg: Stoorn.
– Första skissen gjorde jag så att man som gäst skulle gå in i käften på honom, där tänkte jag mig att entrén skulle vara. Väl inne i älgkroppen skulle det finnas trätrappor från vårt Norsjö, men det var tur att det tog några år att komma så här långt. Nu har jag fått upp ögonen för en annan turism som skapar jobb i hela området. Nu ska älgen inte ens ha benen i Norsjö utan i Skellefteå och Arvidsjaurs kommuner.
– Han ska alltså skita i Skellefteå och ha kronan i Arvidsjaur, säger Thorbjörn Holmlund och ler finurligt.
FAKTA / ”Jag vill upp före tuppen”
Namn: Thorbjörn Holmlund.
Ålder: 55 år.
Familj: Hustru, fyra barn och barnbarn.
Bor: Villa i Svansele, Norsjö kommun i Västerbotten. ”Jag älskar att vara hemma.”
Yrke: Vildmarksdirektör och timmerman.
En okänd sida: ”Jag är en oerhörd morgonmänniska som alltid vill upp före tuppen.”
Största dröm: Att få fortsätta vara frisk och slippa att ligga som ett kolli någonstans.
Det önskar jag att jag hade vetat när jag var 25: ”Att jag skulle ha börjat köpa skog. Värdet på skog har ökat hela tiden.”