Verkstadsavtalet på norska varv har upphöjts till lag. Tariffnämden valde att allmängiltigförklara avtalet på varv och i offshoreanläggningar trots motstånd från norska arbetsgivare.

I förra veckan kom norska regeringens förslag till statsbudget för nästa år. Då presenterades också den andra delen av en handlingsplan mot social dumpning.

Regeringen vill skydda arbetsmarknaden mot dumpning av löner och arbetsvillkor genom att allmängiltigförklara kollektivavtalen.
Strax efter regeringens besked beslöt tariffnämnden att upphöja avtalet på varv och offshoreanläggningar till lag. Norska arbetsgivarföreningen NHO röstade mot en allmängöring medan LO och regeringens representant drev igenom den.

Börjar gälla 1 december
Allmängöringen börjar sannolikt gälla den 1 december. Då är det lagbrott om företagen, oavsett var de kommer ifrån, betalar sina arbetare lägre än verkstadsavtalets minimilön.

Arbetstiden ska vara 37,5 timmar och inte lagens 40 timmar. Också avtalets skift- och övertidstillägg samt krav på inkvartering samt utgifter för resa, kost och logi ska gälla alla företag.

Protestbrev
NHO:s största arbetsgivarförening Norsk Industri har skickat protestbrev till tariffnämden med innehållet att det inte finns någon anledning till allmängöring av verkstadsavtalet på varven.

Norsk Industri betonar att ersättning för övernattning utanför hemmet inte finns med i ustationeringsdirektivets kärna. ”Det är i strid med EU-rätten att kräva att utländska företag som är tillfälligt i Norge ska betala sådana tillägg”, enligt Norsk Industri.

NHO har tidigare också protesterat mot att kortare arbetstid än lagens 40 timmar allmängörs. Det är brott mot EU-rätten, anser NHO.

– Regeringen vill använda tariffnämden som ett politiskt verktyg för mesta möjliga allmängöring. Tidigare krav på att dumpning ska dokumenteras har lagts åt sidan, säger Sigrun Vågeng, NHO-direktör, i ett uttalande.

Överklagan
Arbetsgivarna funderar nu över till vilken juridisk instans tariffnämndens beslut ska överklagas – Norsk domstol eller EES-avtalets övervakningsorgan ESA.

Men norska regeringen står på sig. Statsrådet Dag Terje Andersen, betonade enligt fri fagbevegelse.no att också avtalen i branscher som renhållning, hotell och restaurang samt lantbruk och industri kan komma att allmängiltigförklaras.

Avtalen inom bygg och delar av elektrikernas sektor, liksom på oljeanläggningar längs kusten, är redan upphöjda till lag.