”Stenkastningen är värst”
En fjärdedel av bussförarna säger att de blivit utsatta för hot någon gång senaste året. Fyra förare av 553, som svarat på en enkät från Kommunal, berättar att de är utsatta för hot varje dag. Samtal med arbetskamrater och andra om risken för hot gör dessutom att många fler bussförare är rädda.
Asmerom Micael har kört buss för Stockholms Lokaltrafik sedan 2001. Han tycker att sten-, ägg- och äppelkastning är det största problemet på jobbet.
– Det är ungdomar som inte har något att göra som håller på med detta. Problemen ökar på skollov och helger och finns över hela Stockholm. Ungdomarna förstår inte vad som kan hända, en buss i diket eller passagerare eller busschaufför som skadas.
Gillar att köra
Han arbetar aktivt för att försöka få slut på problemen.
– Jag är fackligt aktiv och vill tackla problemen, och inte fly från dem. Jag gillar att köra buss och kommer att fortsätta med det, säger han.
44 personer, vilket motsvarar åtta procent av bussförarna, har blivit utsatta för våld på jobbet senaste året. Två procent, det vill säga nio av 553 bussförare som svarat på Kommunals enkät, säger att de blivit utsatta för rån eller rånförsök på jobbet minst en gång de senaste tolv månaderna.
Slopade pengar
Lösningen på problemen är enligt Kommunal att förarna inte ska behöva hantera några pengar, som det redan är i Stockholm. Facket vill även att chaufförerna ska slippa sköta biljettkontrollen, att den ska tas över av automater.
– Men det finns en dubbelhet i detta. Många upplever kontakten med passagerarna som en av de positiva sakerna med jobbet. Ska man varken kolla biljetten eller ta betalt så försvinner den kontakten helt. Samtidigt finns det bussförare som inte går till jobbet för att de är rädda, säger Kommunals huvudskyddsombud Mats Hansson.
Andra lösningar som Kommunal presenterar är dubbel bemanning på kvällar och helger, fler övervakningskameror och mer synlig personal i kollektivtrafiken.
Arbetsmiljöproblemen för bussförare är störst i storstadsområden.
Fakta / Hot på jobbet
Service-, omsorgs- och försäljningsarbeten är yrkesgrupper där risken att utsättas för hot på jobbet är stor. Störst risk löper vårdpersonal. Även lärare ligger högt upp i statistiken.
Källa: Arbetsmiljöverket
Läs också: reportaget ”Oron gror i väntan på nästa sten” 2008-01-25