Sarah Wägnert vill skärpa sin lex
Lex Sarah fyller snart tio år. Undersköterskan Sarah Wägnert som lånat lagen sitt namn har fyllt 34. Hon tycker att den borde skärpas.
– Klart att jag känner ett ansvar. Det är därför jag tjatar på äldreministern att lagen måste göras om, säger hon.
Lex Sarah innebär att alla som jobbar med gamla eller handikappade måste anmäla allvarliga missförhållanden som drabbar dem som vårdas.
Att Sarah Wägnert blev hjälte, utsedd till årets svensk och kändis över en natt för exakt elva år sedan var en slump, men en lycklig sådan.
– Det är klart att det var jobbigt ibland och kaotiskt med all uppståndelse, men det har nästan bara fört positivt med sig, säger hon.
Startskott
I början av oktober 1997 kom en reporter från Rapport till äldreboendet Polhemsgården i Solna, efter ett anonymt tips om missförhållanden. Den då 23-åriga undersköterskan Sarah Wägnert ställde upp framför kamerorna eftersom de andra i personalen inte ville synas i tv.
Att det skulle bli startskottet för en het debatt om äldrevården, där hon själv skulle hamna i rampljuset hade hon inte räknat med.
– Vi trodde att det skulle bli en liten notis i lokalnyheterna, men det blev första nyhet på Rapport och spreds överallt.
– Jag sa bara vad jag tyckte och tänkte helt utan förberedelse, men det fick Vårdsverige att vakna över en natt, säger hon när LO-Tidningen träffar henne på en fullsatt thairestaurang i Eskilstuna.
Inflytande
Hon har just kommit hem från en semesterresa till Turkiet, och är ledig några dagar innan hon ska tillbaka till jobbet. Sarah Wägnert jobbar numera som undersköterska på nattskiftet på Mälarsjukhusets akutmottagning i Eskilstuna. Nattjobbet passar henne eftersom det ger mer tid tillsammans med barnen som är fyra och sju år, men hon har inte lämnat äldreomsorgen för gott. Intresset och engagemanget är fortfarande starkt.
– Jag har fått en speciell roll genom det som hände på Polhemsgården och genom att lagen bär mitt namn, och då gäller det att ta tillvara på den möjligheten att påverka, säger hon.
Skärpning!
Nu vill hon ha en skärpning av sin lag, eftersom hon inte tycker att den fungerar som den borde.
– Anmälan ska lämnas till den närmsta chefen eller verksamhetschefen i kommunen som sedan ska bedöma om det rör sig om en lex Sarah-anmälan. Det tycker jag är jäv. Man kan inte bedöma sin egen verksamhet, säger hon bestämt.
En oberoende myndighet borde i stället ta emot anmälningarna, och all personal borde få information om lagen när de anställs.
Anonym
– Många vet fortfarande inte hur en anmälan går till och vilka skyldigheter de har. Det händer en eller ett par gånger i månaden att nån ringer hem till mig och frågar, säger hon, innan hon avbryts av kyparen som undrar varför hon blir intervjuad.
Sarah Wägnert brukar äta lunch tillsammans med sin svägerska på hans restaurang varje vecka. De brukar småprata, men han har inte koll på att hon är, eller i alla fall var, en kändis.
– Det är väldigt få som känner igen mig på stan. Det har hänt att nån frågat om inte jag är Sarah i kasskön på Ica, men de flesta känner nog bara igen mitt namn.
Kändisskapet har heller aldrig lockat. Det var smickrande att bli bjuden på kändisfester och premiärer, när uppståndelsen kring Polhemsgården var som störst, men Sarah Wägnert tackade alltid nej.
– Det är inte seriöst. Jag deltar bara i sådant som rör mina frågor. Jag tror inte att man blir tagen på allvara annars säger hon.
Hennes svärfar brukar stolt berätta att svärdottern är med i Nationalencyklopedin. Själv tycker hon inte att det är så märkvärdigt. Hon är glad över att lex Sarah finns, men mest på grund av dess innehåll.
Sade upp sig
Att anställda inom omsorgen ska rapportera missförhållanden ser hon som en självklarhet, och hon trodde att det redan fanns en sådan lag när hon själv gick ut och berättade. Att det inte var så fick hon reda på när hon berättade för facket att hon skulle vara med i tv-nyheterna.
– De sa att jag skulle säga upp mig direkt, eftersom jag kunde bli stämd för illojalitet mot företaget. Så jag sa upp mig innan inslaget sändes.
Trots uppståndelsen som följde fick hon ett nytt jobb direkt, och hon tror inte att det som hänt påverkat hennes chanser på arbetsmarknaden.
Blodad tand
Det som hände då har egentligen inte påverkat särskilt mycket i hennes liv, kommer hon fram till. Möjligtvis har hon fått blodad tand att ge sig in i debatten, men de största förändringarna har varit för de äldre och för omsorgen i stort.
– Det startade debatten om hur vi vill ha äldreomsorgen och det har varit positivt. Kommunerna har nog blivit mer uppmärksamma i sina upphandlingar, och lagen är ju bra bara de anställda vet hur den ska användas och har bra chefer som tar anmälningarna på allvar.
FAKTA / En jäkel på att åka skridskor
Namn: Sarah Wägnert
Ålder: 34 år.
Bor: Med sambo och två barn i ett hyrt torp i Kvicksund utanför Eskilstuna.
Projekt: Husbygge. Tomten i Kvicksund är redan köpt och sambon ska bygga huset själv. ”Det blir andra huset vi bygger själva, men jag ska bara sköta markservicen, byggande får sambon sköta.”
Okänd talang: ”Jag är jäkel på att åka skridskor. Killgrillor ska det vara, inga såna där med taggar.