Nya EU-fördraget bättre anser LO
EU:s nya Lissabonfördrag är bättre för löntagarna än det nuvarande Nicefördraget, anser Wanja Lundby-Wedin och Mona Sahlin.
I en gemensam debattartikel i Svenska Dagbladet gav LO-ordföranden och s-ledaren i veckan en positiv bild av Lissabonfördraget.
Samtidigt kräver de att statsminister Fredrik Reinfeldt ska ta initiativ så att Lissabonfördragets stadga om grundläggande rättigheter (bland dem strejkrätt) blir rättsligt bindande. Det är den inte i dag.
Kräver tidsplan
Wanja Lundby-Wedin och Mona Sahlin ”förväntar” att statsministern har en tidsplan där utredningen om Lavaldomens konsekvenser för
svensk del läggs fram innan riksdagen beslutar om Lissabonfördraget. En förväntan som dock inte har fått gehör i regeringen.
Det omdiskuterade Lissabonfördraget är främst ett regelverk för hur beslutsgången inom EU ska göras enklare.
Fler beslut ska tas inom EU i stället för i de nationella parlamenten – och den svenska debatten har mycket handlat om avsnitten om arbetsrätt, strejkrätt och anställningsskydd.
Europafacket positiva
Fördraget är en fortsättning av EU:s tidigare havererade nya grundlag. Europafacket har ställt sig bakom Lissabonfördraget i dess nuvarande form.
EU-kommissionen hoppas att unionens alla länder ska ha godkänt fördraget före årets slut så att det kan börja gälla den 1 januari 2009.
De irländska väljarna sa i en folkomröstning i juni nej till förslaget, men regeringen har lovat att senast vid ett toppmöte i december ge EU besked om hur Irland tänker agera.
FAKTA/Lissabonfördraget
Fler och fler säger ja. 22 av EU:s 27 länder har hittills sagt slutgiltigt ja till Lissabonfördraget. Frankrike, som är EU:s ordförandeland, har sagt att unionen med underskrifter från 26 länder ska kunna sätta press på det 27:e, Irland, att ”ta tillbaka” sitt nej.