De som har låg kontroll på jobbet löper större risk att drabbas av ledgångsreumatism, enligt en studie från Karolinska institutet.

– Sambandet har tidigare visats när det gäller hjärt- och kärlsjukdomar och nu har vi funnit det för den här sjukdomen också, säger professor Lars Alfredsson.

Arbetsmiljön kan påverka risken för ledgångsreumatism, och det gäller inte bara fysiska, utan även psykosociala arbetsmiljöfaktorer.

– Vi har funnit ett samband mellan sjukdomen och yrken med låg kontroll och lågt beslutsutrymme. Samma samband finns även när det gäller hjärt- och kärlsjukdomar, säger Lars Alfredsson, professor vid institutet för miljömedicin på Karolinska institutet.

Kassörskor har högre risk
Den ökade risken gäller till exempel snabbköpskassörskor, busschaufförer och anställda vid löpande band som inte själva kan bestämma vad som ska göras och när de kan ta rast.

Enligt studien löper anställda med låg kontroll mellan 30 och 60 procent högre risk att drabbas av ledgångsreumatism än andra, och den ökade risken kan inte förklaras av livsstilsfaktorer.

– I våra analyser har vi tagit hänsyn till rökning, socialgrupp och alkohol, så de faktorerna förklarar inte de här skillnaderna, säger Lars Alfredsson.

Bergborrare utsatta
Det är sedan tidigare känt att ärftlighet, rökning och vissa fysiska arbetsmiljöfaktorer ökar risken att drabbas av sjukdomen.

En känd riskfaktor är kiseldamm som bergborrare, stenkrossare och byggnadsarbetare utsätts för på jobbet. En annan är mineraloljor som främst verkstads- och bilmekaniker kommer i kontakt med.

Mellan en halv och en procent av Sveriges befolkning lider av ledgångsreumatism.