Ingen EU-strid mellan LO och s
– Både socialdemokraterna och LO har gjort vad som står i vår makt för att beslutet att ratificera
Lissabonfördraget ska tas efter att Lavalutredningen är klar, inte före. Men regeringen har inte lyssnat.
Så sammanfattar LO:s avtalssekreterare Per Bardh LO-styrelsens syn på läget, sedan socialdemokraternas riksdagsgrupp bestämt sig för att rösta ja till Lissabonfördraget då det tas upp i riksdagen den 20 november.
LO:s kongress i juni i år beslutade att LO ska försöka påverka tågordningen i det statliga beslutsmaskineriet. Först ska den statliga utredningen om hur svenska lagar bör anpassas efter EU:s Lavaldom vara klar, därefter kan Lissabonfördraget godkännas, ansåg kongressen.
Facklig kritik mot s
Men i förra veckan bestämde sig den socialdemokratiska riksdagsgruppen för att rösta ja till Lissabonfördraget när frågan tas upp i riksdagen. Trots att utredningen om Lavaldomen inte är klar.
LO-distrikten i Stockholm, Västsverige och Skåne, liksom Byggnads och Transport, anser att partiet därmed har nonchalerat LO:s krav.
Socialdemokraterna borde ha avvaktat med ratificeringen av Lissabonfördraget, anser kritikerna. ”Sverige är en av de sista EU-staterna som ska godkänna fördraget, och har därför vissa möjligheter att påverka EU:s prioriteringar”, skriver Transport i ett pressmeddelande.
Men vid LO:s styrelses möte i måndags, där socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin informerade om s-riksdagsgruppens beslut, framfördes ingen kritik mot hur partiet hanterat frågan.
Den bilden ger såväl LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin som Per Bardh och Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg.
Lyssnade inte
Lissabonfördraget var visserligen ingen punkt på styrelsens dagordning, men den var enig om att LO och socialdemokraterna har gjort vad de kunnat för att påverka beslutsordningen i linje med kongressbeslutet.
– Men Rosenbad har inte velat lyssna, säger Wanja Lundby-Wedin.
"Förutsättningarna för nej saknas"
Per Bardh förmodar att kritikerna inom Byggnads, Transport och de tre LO-distrikten vill att socialdemokraterna ska rösta nej när Lissabonfördraget behandlas i riksdagen.
– Men det finns inga förutsättningar för det. LO-kongressens beslut var att försöka påverka ordningsföljden, så att godkännandet av Lissabonfördraget kommer efter Lavalutredningen. Inget annat.
Kongressen avvisade kravet att Sverige ska säga nej till Lissabonfördraget, påminner Wanja Lundby-Wedin.
– Och socialdemokraterna har drivit på för ett nytt EU-fördrag. Då kan de inte rösta nej till Lissabonfördraget i riksdagen.