Tre partier – tre budgetar
Ulla Andersson (v) | Mikaela Valtersson (mp) | Thomas Östros (s) Foto: Anders Wiklund |
I dag presenterar de tre oppositionspartierna sina skuggbudgetar för 2009. De avslöjar en djup klyfta mellan partierna.
”Hellre jobb än skattesänkningar”, kallar Thomas Östros socialdemokraternas förslag och pekar på de tio miljarder i utbildningssatsningar som partiet lägger fram tillsammans med miljöpartiet.
Därutöver vill socialdemokraterna ta ett första steg tillbaka mot lika beskattning oavsett inkomst.
Behåller jobbskatteavdrag
Någon stor förändring av dagens jobbskatteavdrag finns dock inte med i socialdemokraternas förslag. De säger nej till ytterligare jobbskattesänkningar och plussar i stället på regeringens förslag till skattesänkning för pensionärer genom en skattesänkning för alla på som lägst 225 kronor per månad.
I regeringens budget får de flesta pensionärer en skattesänkning på bara 68 kronor.
I stället för en snabb återställare av skattesystemet kan det bli nödvändigt med en ny skatteöverenskommelse, enligt Thomas Östros.
– Vi kommer till ett läge där skattesystemet är fullt av undantag och kanske kan vi då nå en bred skatteuppgörelse med skattesatser som återigen är lika för alla, säger han.
Sänker arbetsgivaravgift
Socialdemokraterna vill också återinföra förmögenhetsskatten i en ny tappning och sänka arbetsgivaravgiften för småföretag.
…men inte för unga
Thomas Östros upprepar också kritiken mot att regeringen har sänkt arbetsgivaravgiften för alla som anställer ungdomar och vill i stället införa rikta åtgärder.
Långtidsarbetslösa ungdomar ska få två tredjedelar av lönen betald av staten om en arbetsgivare anställer dem, vill socialdemokraterna.
V-nej till avdraget
Vänsterpartiet säger tydligast nej till jobbskatteavdraget och vill i stället höja grundavdraget. Det innebär ändå en skattesänkning på sammanlagt 33 miljarder jämfört med hur det var innan jobbavdragen infördes, men klart mindre än de 66 miljarder kronor som regeringen sänkt skatten med genom jobbskatteavdragen.
Vänsterpartiet vill också satsa kraftigt på arbetstillfällen inom offentlig sektor där 200.000 nya jobb kan skapas, enligt partiet.
Mp vill trappa av
Miljöpartiet godtar jobbskatteavdraget upp till en månadsinkomst på 30.000 kronor men vill därutöver införa en viss avtrappning. Skillnaden gentemot regeringens satsning på 66 miljarder kronor i sammanlagda inkomstskattelättnader är dock bara 7,6 miljarder kronor.
Oppositionen är inte heller enig om avgiften till a-kassan.
Medan vänsterpartiet vill införa en kraftig förändring och sänka avgiften till 60 kronor så föreslår miljöpartiet inga förändringar alls av de stora skillnaderna i avgiften mellan a-kassor, utöver de 50 kronor i sänkt avgift som regeringen redan genomfört.
(S)killnader består
Socialdemokraterna vill också sänka avgiften kraftigt, men en skillnad mellan a-kassorna kommer att bestå med socialdemokraternas förslag, där akademiker betalar något mindre än hotell- och restauranganställda.
– Vi sänker ändå avgiften med över 75 procent, och en medlem i Hotell- och restaurang kommer bara att få betala knappt 100 kronor i månaden, säger Thomas Östros.
Olika ersättning
Även för a-kassenivåerna står miljöpartiet något vid sidan om de övriga.
Alla tre partier vill höja nivån till 80 procent. Men medan vänstern vill höja dagpenningen i ett första steg till 960 kronor per dag, och socialdemokraterna gradvis (under tre år) höja den till 990 kronor per dag så föreslår miljöpartiet en höjning till 780 kronor per dag.
Skild fastighetsskatt
Fastighetsskatten är ytterligare ett område där partierna står ganska långt ifrån varandra. Vänsterpartiet vill införa en skattesats på 0,75 procent på alla fastigheter på minst två miljoner kronor i taxeringsvärde.
Det ökar fastighetsskatten för en villa taxerad till tre miljoner med 7.500 kronor per år och en villa taxerad till fem miljoner kronor med 22.500 per år.
Socialdemokraterna vill införa en något mildare konstruktion som ger en viss lindring för villor taxerade till en miljon, ingen skillnad alls för villor taxerade till tre miljoner och en höjning av fastighetsskatten med 4.000 kronor om den är taxerad till fem miljoner kronor.
Miljöpartiet å sin sida vill inte ändra fastighetsskatten alls.
Miljöprofil
Miljöpartiet profilerar sig med en kraftig satsning på koloxidskatt och kilometerskatt och en satsning på att med statliga subventioner under två år få minska sin arbetstid till 75 procent när barnen är små.
Vänsterpartiet å sin sida vill satsa stort på kollektivtrafiken och i finanskrisens spår vill partiet också öka statens inflytande och ägande över banker.
– Det skulle öka den långsiktiga stabiliteten i det finansiella systemet, säger vänsterpartiets Ulla Andersson.