EU-löner väcker politikerförakt
Hur många får, likt de svenska EU-parlamentarikerna, en löneökning på 32 procent nästa år? Knappast den utarbetade sjuksköterskan, vars strejk i våras gav 3 procent för 2009. Vare sig du är metallare, jobbar på kontor eller i snabbköpet kan du inte räkna med mer än några hundralappar till i plånboken.
En svensk EU-parlamentariker har i dag 52.900 kronor per månad. Det är en lika hög lön som en riksdagsledamot. De som väljs till EU-parlamentet nästa år får 7. 000 i månaden. Det är en ökning med 205 000 kronor per år.
Regeringen kunde ha väntat med löneökningen i fem år, men valde att inte utnyttja denna möjlighet att spara 19,5 miljoner.
Utöver lönen, på 840.000 kronor per år, får varje EU-parlamentariker en frikostig ersättning för resor och allmänna utgifter samt traktamenten från EU-parlamentet för arbetsdagar i Bryssel och Strasbourg.
Junilistan röstade nej till löneökningarna vid EU-parlamentets omröstning.
De nya lönenivåerna är orimligt höga och bidrar till att EU-parlamentarikerna alltmer framstår som en privilegierad elit. Socialdemokraterna och de borgerliga partierna röstade gemenamt ja till ledamotsstadgan och sa därmed ja till löneökningarna.
Generösa ekonomiska villkor för politiker leder knappast till ett ökat förtroende. De höga EU-lönerna kan på sikt skapa ett demokratiskt problem. Risken är stor att allt fler människor blir uppgivna och väljer att vända politiken ryggen.
Hans Nilsson
Junilistan