På torsdag får tjänstemannafacket ny ordförande, och det blir troligen Cecilia Fahlberg som ska basa över handels- och industritjänstemän. Det kan dock bli strid om förbundsstyrelsens utformning.

I dag, måndag, börjar Unionens första kongress i Örebro. Inför den deklarerade det nya tjänstemannafackets nuvarande ordförande Mari-Ann Krantz, att hon inte vill fortsätta på topposten. Vid dryga 60 år går hon i pension och får runt 64 000 kronor i månaden.

Tre i topp
Till nytt presidium, som är Unionens högsta ledning, har valberedningen föreslagit Cecilia Fahlberg – men också Peter Hellberg och Krista Loiske.

Cecilia Fahlberg kommer från HTF, har arbetat som flygvärdinna och sitter i Unionens högsta ledning i dag. Peter Hellberg sitter också i presidiet. Han är it-specialist och arbetar på IBM.

Krista Loiske är den stora överraskningen i förslaget. Hon är klubbordförande för tjänstemännen på ABB i Västerås och hon är koncernfackets ordförande.

Sydländsk kritik
Invändningarna mot valberedningens förslag handlar om förbundsstyrelsen sammansättning. Kritiken kommer från de sydliga regionerna i Unionen och rör just att ingen i den föreslagna förbundsstyrelsen kommer från Sveriges södra delar.

– Det är märkligt på gränsen till dåligt att valberedningen inte lyckats hitta någon till förbundsstyrelsen från de fem sex regionerna i södra Sverige där det finns bortåt 100 000 medlemmar. Det är lika märkligt att valberedningen vill bygga in ett sådant irritationsmoment redan från början, säger Arne Kastö från region Sydväst.

Han berättar också ombud från södra Sverige kommer att ordna möten under kongressen för att få in någon från sin landsända i förbundsstyrelsen.

Alla ska vara med
Unionen bildades den 1 januari i år och det är en sammanslagning av HTF och Sif. Det nya facket har runt 400.000 medlemmar.

En tanke bakom föreningen är att bygga en vertikal förening. Det betyder att strävan är att ha med alla från postbudet till chefen i samma fack. Följaktligen organiserar Unionen allt från hockeyspelare och högavlönade chefer i industrin till lågavlönade anställda på call-center. Unionen har drygt 90 kollektivavtal och tecknar runt 50 företagsavtal.

Tappar medlemmar
Som nästan alla andra fack har Unionen tappat medlemmar under året och det är en ökande andel som själva begär att slippa vara med i facket.

Det interna livet hos Unionen det senaste halvåret har påverkats av stora personalneddragningar. Störst är bantningen av förbundskontoret, där drygt 40 procent av personalen tas bort.

FAKTA: Lönepolitisk plattform
• Kongressens debatt och beslut om en lönepolitisk plattform har under våren förberetts i omfattande diskussioner på arbetsplatser och bland förtroendevalda. Medlemmar har kritiserat att de inte kan påverka sin lön, utan att den dikteras av chefen.
• I förslaget till lönepolitisk plattform slås fast att den konkurrensutsatta sektorn ska styra löneutrymmet och vara norm för lönebildningen.
• En annan ingrediens i plattformen är att kvinnor och män ska ha samma möjligheter, alla ska ha rätt löneutveckling, ökad kompetens ska ge högre lön och en heltidsanställd ska kunna försörja sig på sin lön.
• Målet är ökad reallön och att lönebildningen ska medverka till ökad sysselsättning och produktivitetsutveckling.