Schysta villkor skiljer sig åt
I morgon demonstrerar fackliga organisationer över hela världen. De ordnar uppvaktningar och seminarier för att uppmärksamma vikten av Decent work – det vill säga schysta villkor på jobbet. Dagens debatt mellan regeringens Sven Otto Littorin och LO:s Wanja Lundby-Wedin gjorde tydligt att det finns olika åsikter om vägen dit.
– Hälften av världens arbetsföra befolkning tjänar mindre än 14 kronor per dag, kvinnor och barn arbetar i så kallade frizoner där det saknas fackliga rättigheter, det finns papperslösa i Sverige och arbetsplatsolyckorna med dödlig utgång har ökat, säger Wanja Lundby-Wedin.
Enligt henne har Sverige färre arbetsmiljöinspektörer än vad världsfacket ILO tycker att Sverige ska ha.
Ny strategi
Men Sven Otto Littorin pläderar för att det inte räcker med enbart lagstiftning och tillsyn.
– Vi i regeringen vill ha en helt ny nationell arbetsmiljöstrategi.
Det behövs både regler och lagar och andra sätt, som att stimulera arbetsgivarna till att följa lagen. Arbetsgivarna måste tjäna på det. Certifiering kan vara ett sätt.
– Danmark är en bra förebild. Där kan de arbetssökande gå in på Arbetsmiljöverkets hemsida och se om företagen når upp till den högsta nivån när det gäller arbetsmiljön, säger Sven Otto Littorin.
Laval och Lissabon
Debatten glider snabbt över till Lavaldomen och den pågående utredningen om hur svensk arbetsrätt ska ändras efter Vaxholmsdomen, där EU:s domstol har slagit fast att den svenska modellen för löner och villkor när ett utländskt företag arbetar i Sverige bryter mot den fria rörligheten inom EU. Wanja Lundby-Wedin kräver att den pågående utredningen ska presenteras innan riksdagen bestämmer sig för att skriva under EU:s Lissabonfördrag.
– Regeringen har inte någon särskilt hög trovärdighet i de här frågorna, varför inte presentera utredningen tidigare? säger hon.
– Utredaren har gjort bedömningen att han behöver denna tid för att utredningen ska bli så bred och genomarbetad som det bara går. Vi kan inte ersätta en lagstiftning som inte håller med en till lagstiftning som inte håller. Men blir utredningen färdig tidigare så har jag inget emot att presentera den tidigare, säger Sven Otto Littorin.
Varsel – och sen
Även lågkonjunkur och varsel kommer upp som ämne under debatten.
Sven Otto Littorin siar om att varslen kommer att bli fler i takt med att lågkonjunkturen fortsätter. Wanja Lundby-Wedin vill veta vilka arbetsmarknadspolitiska program som finns för dem som nu blir av med jobben.
– Jag känner oro, dels på grund av neddragningarna av de arbetsmarknadspolitiska åtgärderna och dels på grund av att så många lämnat a-kassan, säger hon.
Littorin talar om omställningsavtal, om att sluta leden och samordna skyddsnäten.
På torsdag medverkar både ministern och Wanja Lundby-Wedin i EU-kommissionens Forum on workers’ rights and economic freedoms i Bryssel.