/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2008/elektriker4008.jpg
Facket kan inte driva frågan om högre lön för dem som jobbar på bemanningsföretag. 
 

En betydande del av arbetet med att byta ut landets alla elmätare har inte gjorts till elektrikerlöner, utan avlönats enligt billigare avtal. Och för dem som jobbar på bemanningsföretag kan facket inte driva frågan om högre lön.

Bilden av de många billiga avtalen tonar fram när LO-Tidningen intervjuar anställda, fack och arbetsgivare på marknaden för elmätarbyten.

Normalt gäller Elektrikernas, Sekos eller Kommunals avtal med kraftbolagen för allt arbete med elmätare.

Men som LO-Tidningen berättade i förra veckans nummer har Fortum, en av de största ägarna till det svenska elnätet, låtit Telenor ta över uppgiften att byta elmätare. Telenor anlitar i sin tur Relacom – som hyr in personal från en rad bemanningsföretag.

Billigare avtal
Den inhyrda personalen får inte lön enligt det avtal Fortum skulle ha tillämpat (Elektrikernas kraftverksavtal), utan ett billigare avtal som gäller för Relacoms anställda.

Men när Arne Dufåker, ombudsman hos Elektrikerna, mötte Almega för överläggningar i onsdags drog facket tillbaka kravet att kraftverksavtalet ska tillämpas.

– Enligt ordalydelsen i bemanningsavtalet är det fullständigt klart att avtalet hos det inhyrande företaget ska gälla, säger Arne Dufåker, som inte ser någon möjlighet att driva kravet vidare.

Dyrt avtal frångås
På liknande sätt frångås det dyrare kraftverksavtalet när mätarna byts ut i andra delar av elnätet.

I Stockholmsområdet har Telenor inte gått via Relacom, utan anlitat en rad andra företag. En del är bemanningsföretag, exempelvis Manpower – och då kan facket inte kräva mer betalt.

Men här märks också Sesab och Kasab, två nybildade företag från Gävle. Deras anställda är främst före detta arbetslösa från Gävle och Hälsingland, som fått en sexveckors utbildning av Arbetsförmedlingen i Gävle och nu veckopendlar.

Teknikavtalet
Sesab och Kasab har slutit kollektivavtal – med IF Metall i Gävle. Förbundets avdelning 8 bekräftar att hängavtal på Teknikavtalet har tecknats, i Kasabs fall så sent som för några dagar sedan.

– Det är bättre än den lön vi fick som inhyrda hos Relacom, säger Douglas Berg, provanställd hos Kasab som fram till för tre veckor sedan bytte elmätare i Värmland.

– Vi får 120 kronor i timmen plus 210 kronor i dagtraktamente, mot en timlön på 103 kronor hos Relacom. Men det är förstås mindre än vad en elektriker skulle ha fått.

Inhyrda på flera håll
Också hos de två andra stora ägarna av det svenska elnätet, Eon och Vattenfall, har elmätarna delvis bytts av underentreprenörer och inhyrd personal. Eon har bland annat anlitat Tieto Enator, som i sin tur har lagt ut elmätarbyten på företaget Eltel – som periodvis har hyrt in personal från bemanningsföretag.

Också i Vattenfalls nät har Eltel svarat för elmätarbytena.


FAKTA / 5 miljoner mätare byts
Riksdag och regering har beslutat att samtliga elmätare hos hushåll och på arbetsplatser ska bytas. De nya elmätarna ska kunna avläsas månadsvis. Det ska ge kunderna en klarare bild av hur mycket el de förbrukar, och förhoppningsvis öka intresset för att spara energi. Senast den 1 juli 2009 ska alla omkring fem miljoner elmätare vara utbytta.