”Socialdemokraterna kör över LO”
Byggnads rasar mot socialdemokraterna för att partiet tänker rösta ja till EU:s Lissabonfördrag i riksdagen. Det innebär att socialdemokraterna kör över hela LO tycker byggfacket.
– Det är upprörande att socialdemokraterna inte kan lugna sig tills utredningen om Lavaldomens konsekvenser är klar. Det här skadar det fackligt-politiska samarbetet och det oroar mig, säger Roland Ljungdell, ordförande för Byggnads i södra Skåne.
I början på sommaren beslutade LO:s kongress att försöka förmå regeringen att använda undertecknandet av Lissabonfördraget som ett påtryckningsmedel för att upphäva konsekvenserna av Lavaldomen. Det skulle betyda att Sverige väntar med undertecknandet av Lissabonfördraget, som är EU:s nya konstitution, tills Claes Stråths utredning om domens konsekvenser är klar.
För att Sverige ska kunna ratificera fördraget behöver regeringen socialdemokraternas stöd.
Säger ja
Fackliga organisationer hade hoppats att socialdemokraterna i riksdagen skulle ställa upp på LO-kongressens linje. LO-distrikten i Malmö, Stockholm och Göteborg har ställt krav på socialdemokraterna.
Byggnads i de tre storstäderna har gjort likadant.
Men i dag, fredag, på eftermiddagen meddelade socialdemokraternas gruppledare Sven-Erik Österberg att socialdemokraterna säga ja till Lissabonfördraget när det behandlas i riksdagen, enligt TT.
Och detta upprört Byggnads, som i ett pressmeddelande konstaterar att s-ledaren Mona Sahlin kör över LO:s 1,7 miljoner medlemmar.
Försiktigare
LO:s avtalssekreterare Per Bard är mer försiktig. Han pekar på att Mona Sahlin försökt övertala statsminister Fredrik Reinfeldt att följa LO-kongressens linje.
Per Bard vill vänta med att säga något tills LO:s styrelse träffats.
FAKTA / Stråthutredingen
Claes Stråths utredning ska föreslå hur svensk lagstiftning ska kunna anpassas till EU-rätten. Det handlar om följderna av Lavaldomen i EU:s domstol i Luxemburg.
Den ska också mejsla fram förslag på hur Lex Britannia ska ersättas eftersom EU:s domstol dömt ut den. Lex Britannia, i medbestämmandelagen, tillåter svenska fack att tvinga bort utländska kollektivavtal.