Gör motstånd mot Lissabonfördraget
Det blir en het höst, om två månader avgörs viktiga villkor på svensk arbetsmarknad om fackliga rättigheter mot utländska företag och samtidigt prövas sammanhållningen inom arbetarrörelsen. Tre saker händer nästan samtidigt.
• Regeringen kommer att lägga fram en proposition till riksdagen om att Sverige ska godkänna EU:s nya grundlag, det så kallade Lissabonfördraget.
• Claes Stråth, enmansutredare av den svenska arbetsrätten när det gäller fackliga rättigheter gentemot utländska företag som kommer till Sverige, den så kallade Laval-utredningen ska presentera sin slutrapport senast den 15 december.
• Svenskt Näringsliv, PTK och LO ska försöka slutförhandla ett helt nytt huvudavtal för den privata arbetsmarknaden.
Arbetsgivarnas uppfattning är enkel, de hävdar att dessa tre frågor är helt oberoende av varandra. Men för arbetarrörelsen är det inte lika enkelt.
LO-kongressen vill inte ha beslut om Lissabonfördraget innan Lavalutredningen är klar
LO:s kongress beslutade på försommaren efter en lång debatt att riksdagen inte ska besluta om Lissabonfördraget innan Laval-utredningen lagt fram sitt slutbetänkande.
LO:s ledning har sagt att en förutsättning för ett nytt huvudavtal är att de fackliga rättigheterna mot utländska företag verksamma i Sverige är tillfredställande löst. Det betyder att för den fackliga delen av arbetarrörelsen är de tre frågorna starkt kopplade till varandra.
Oberoende av om Lissabonfördraget är bra eller inte är det en meningslös strategi att vara mot ett antagande. Det kommer att bli antaget. Effektivt är att göra motstånd för att säkerställa de fackliga rättigheterna och kollektivavtalens ställning på arbetsmarknaden.
Den enkla lösningen är att regeringen lägger fram ett förslag i riksdagen om att Sverige ska anta Lissabonfördraget efter det att Laval-utredningens förslag diskuterats och värderats politiskt och vetenskapligt. Om Laval-utredningens förslag löser problemet med fackliga rättigheter mot utländska företag kommer fördraget att antas med bred majoritet i riksdagen.
S-riksdagsgruppen kan utmana sammanhållningen inom arbetarrörelsen
Men risken är stor, mycket stor att det inte blir så. Regeringen kommer att lägga fram en proposition om Lissabonfördraget innan Laval-utredningens förslag har diskuterats och utvärderats.
Då kommer det att bli tungt, mycket tungt för den socialdemokratiska riksdagsgruppen eftersom (s) äger frågan och kan bestämma att beslutet om Lissabonfördraget ska senareläggas. Risken är stor, mycket stor att s-riksdagsgruppen inte kommer att göra det. Det kommer att utmana sammanhållningen inom arbetarrörelsen.
Att göra motstånd är att vinna makt. Makt att försvara fackliga rättigheter och starka kollektivavtal. Makt att förhindra lönedumpning. LO-kongressen gjorde motstånd, det ger arbetarrörelsen makt att påverka, (s) äger nu frågan.
Att göra motstånd är inte att vara mot, det är att vinna makt. Att inte göra motstånd är att göra sig maktlös.
Ingemar Göransson
Utredare på LO
Skicka ett e-postbrev till debattredaktören