Facket kritiskt till regeringens insatser
IF Metall på Volvo i Göteborg tycker att regeringen har fel. Det behövs extra pengar för att möta krisen i fordonsindustrin.
– Det är svårt att lösa det här utan extra resurser. För arbetsförmedlingen i Göteborg blir det besvärligt att ta hand om 3 000 till 4 000 arbetslösa, säger Mikael Sällström i klubbstyrelsen på Volvo dagarna efter det stora varslet på Volvo Lastvagnar.
Han har reagerat på att näringsminister Maud Olofsson och arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin i dag, fredag, förklarat att det inte blir något extra anslag för att hantera krisen i bilindustrin. Ministrarna tillsätter i stället två samordningsmän i Västra Götaland: landshövding Lars Bäckström och regionutvecklingsnämndens ordförande Kent Johansson.
Deras uppgift blir att samordna alla insatser för att möta fordonskrisen i regionen. De ska fortlöpande informera regeringen och då kan de också förklara för regeringen om det behövs ytterligare stöd eller andra insatser.
Fungerade på pappersbruk
Näringsminister Maud Olofsson hänvisar till Stora Ensos nedläggning av fabriken i Norrsundet. Enligt henne så bidrog just en samordningsman där till att hälften av de anställda inom några månader hade nya jobb.
Mikael Sällström i klubbstyrelsen på Volvo tror att samordningsmännen kan fungera bra.
Det som ska samordnas av samordningsmännen är bland annat fack, företag, kommuner, regionen och arbetsförmedlingen.
Regeringen vill också att Almi och Nutek ska ta i särskilt hårt i Västra Götaland för att hjälpa folk att starta nya företag och för att utveckla de mindre företag som redan finns.
Inga nya pengar
Regeringen vill dock ännu inte lägga några ytterligare pengar för att möta fordonskrisen.
Maud Olofsson förklarade tidigare i dag på en presskonferens att varslen i Göteborg inte kom som någon total överraskning.
I budgeten finns 15 miljarder kronor anslagna till forskning och en särskild del är riktad direkt till fordonsindustrin. Det handlar om 900 forskningsmiljoner om året under fyra år som ska användas för att utveckla säkerhets- och miljötänkandet inom bilindustrin, och det är staten och industrin som står för pengarna.
Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin sa på samma presskonferens att Arbetsförmedlingen nya organisation är anpassningsbar och att den är uppbyggd för att klara sådana här situationer. Han öppnar också för att det längre fram kan bli möjligt med extra anslag till Västra Götaland.
Vad vet ministern?
I budgeten finns 1, 8 miljarder anslaget till yrkesutbildningar i hela landet. Dessa pengar kan omprioriteras, enligt Sven Otto Littorin.
– Stora betydelse har nu omställnings- och trygghetsavtalen. Tidigare har 80 till 85 procent blivit hjälpta av dem, säger han.
Arbetsmarknadsministern trycker också på att det är viktigt att fack och företag ställer upp och bidrar till en lösning.
Men det får IF Metalls Mikaels Sällström att undra om ministern vet något om de senaste årens utveckling. Han konstaterar att Volvo dragit ner sin personal med bortåt 1.700 personer de senaste åren – och det har skett utan uppsägningar och i form av olika slags lösningar som förtida pension.