Närgånget kollektivporträtt
FOTO. För 40 år sedan, natten till den 21 augusti 1968, invaderade Sovjet Tjeckoslovakien. Tålamodet var slut med de demokratiska experimenten. Pragvåren var över.
En dramatisk vecka följde. I städerna gjorde folket passivt motstånd. Utan vapen försökte de hindra tungt beväpnade stridsvagnar och diskutera med de ryska soldaterna.
Cirka hundra civila dödades och tusentalet skadades, när soldater sköt rakt in i människomassorna eller körde in i dem med tanks.
Pragvårens ledare fängslades och fördes till Moskva där de tvingades underkasta sig Moskvas krav. Censuren skulle återinföras, organisationer upplösas och lugnet återinföras.
Tjeckoslovakien skulle rätta in sig i ledet igen.
Ögonvittnen berättar
De här augustidagarna dokumenterades av bland andra den då 30-årige fotografen Josef Koudelka. Nu har en stor volym med hans bilder som visar Pragbornas motstånd mot invasionen getts ut: Invasion Prague 68 (Invaze 68 på tjeckiska) med 250 av hans bilder.
De åtföljs av en text som ger en kritisk politisk bakgrund till Pragvåren, några ögonvittnesberättelser och partisekreteraren Alexander Dubceks känslofyllda tal när han återkom från Moskva den 27 augusti.
Kameran som vapen
Pragvåren 1968 innebar en lika plötslig som välkommen frihet. Censuren hävdes, debatten tog fart, krav restes på bättre levnadsvillkor. Kraven växte dag från dag.
Koudelkas bilder skildrar det folkliga motståndet.
Han är med på gatorna med sin kamera som vapen. Prag är fullt av människor. Utom när ockupanterna försökte provocera fram en olaglig demonstration på Wenzelsplatsen i Prag. Då drog sig folket undan och Prags paradgata gapade tom.
Några av hans bilder visar förtvivlade och rädda människor längs husväggarna; andra mer modiga runt sovjetiska stridsvagnar. Några visar ungdomar som målar hakkors på pansarvagnarna. Bilderna fångar människors återhållsamma vrede och förtvivlan.
Bilder som vibrerar
Boken är generöst redigerad. Bilderna får breda ut sig och betraktaren kommer nära människorna på Prags gator.
Tillsammans med ögonvittnesskildringarna ger de en stark närvarokänsla. De vibrerar. Man är på plats och delar pragbornas förtvivlan trots att det gått 40 år.
Återkommande frågor
Josef Koudelka har skapat ett slags närgånget kollektivporträtt av ett historiskt skeende. Hans bilder ställer samma frågor som ställts om och om igen – före och efter Prag 1968.
Var detta skeende nödvändigt?
Var detta den enda möjliga utvecklingen?
Är vapenlösa människors frihet så farlig att den alltid måste mötas med tanks?
Bok: Invasion Prague 1968.
Författare: Josef Koudelka.
Förlag: Thames & Hudson.
Läs också: Niklas Instedts artikel om slovakisk arkitektur.
Läs också: John Swedenmark om utställningen Projekt Tjeckoslovakien 1968 på Armémuseum den 22/8 2008.
Kolla också: Bildspel med Koudelkas fotografier.
Åke Svidén
Skriv ett e-postbrev till kulturredaktörn