/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/t_svensson2_3308.jpg
Man kan inte bo närmare Bryssel, säger Tommy Svensson som bor i uppländska Knutby. Det är bara tre mil till Arlanda, förklarar han sen. Foto: Staffan Claesson.

Fackens Brysselkontor har anställt en journalist som chef. Hur kommer det att märkas?

– Jag hoppas det syns på att rapporteringen blir bättre. Hemsidan ska göras om och nyhetsbrevet ska lyftas, säger Tommy Svensson, 58 år, som lämnar frilanstillvaron och uppdraget som politisk krönikör för Aftonbladet.

På väg till hans bostad i Sverige går färden genom Knutby som, liksom Malexander och Åmsele, blivit förknippade med grova våldsbrott.

Vägverket har tvingats tillverka många skyltar med ortsnamnet på eftersom de blivit hett samlarobjekt.

Olika kulturer
En grävmaskin blockerar infarten till huset. På tomten i det klorofyllstinna uppländska landskapet ska ett nytt förrådshus och en gäststuga byggas.

Fritidshuset blir den enda fasta punkten i Sverige sedan flyttlasset gått till Bryssel.

Lite överraskande säger han: ”Man kan nästan inte bo närmare Bryssel. Det är bara tre mil till Arlanda”.

Tommy Svensson är inte främmande för att vandra mellan olika roller, och mellan journalistik och politik även om det varit inom samma sfär.

– Man måste ha klart för sig vilken roll man har. Sedan kan det man gör konkret vara ganska lika. Så märkvärdigt är det inte att vandra över gränserna, säger han.

Ska skriva på bloggen
I det nya jobbet som chef för LO, TCO och Sacos EU-kontor får han en ny roll eftersom han blir chef för fem personer. Skrivandet ska han fortsätta med på hemsidan och på bloggen.

Arbetet i Bryssel börjar i en turbulent tid. Lavaldomen har gett EU-kritiker nya argument, valet till Europaparlamentet nästa år kan bli en mardröm för socialdemokraterna och runt Lissabonfördragets vara eller inte vara är osäkerheten stor.

Hur känns det?
– Det är spännande men samtidigt osäkert. Ingen vet vad som blir alternativet om fler länder går åt höger. Antagligen är det inga snälla kristdemokrater som blir vinnarna utan främlingsfientliga nationalister.

Tommy Svensson vill inte ha med Sverigedemokraterna att göra. Men det är de tre fackliga centralorganisationerna som avgör.

Brysselkontoret tar inga beslut utan fungerar som en ambassad, betonar han.

Olycklig dom
Lavaldomen, som dömde ut Byggnads blockad av det lettiska företaget, var olycklig på många sätt, anser han. Den har polariserat debatten i Sverige och kastat den flera år tillbaka.

Domstolen har konsekvent dömt för att underlätta den fria rörligheten. Den svenska modellen har inte på något sätt pekats ut mer än något annat lands, anser han.

– I fyra fall på raken har den fria rörligheten satts i första rummet. När fyra domar i tät följd går i samma riktning talar allt för att det är den här inriktningen domstolen bestämt sig för.

Vill ändra lagstiftning
I Sverige har kritiker krävt att Sverige ska lämna EU på grund av utfallet i Lavaldomen.

– De har fel, tycker jag. Det enda är att försöka ändra i EU:s lagstiftning. Om lagarna är otydliga får domstolen större makt att tolka.

Socialdemokraten Jan Andersson i Europaparlamentet försöker få till stånd en ändring av utstationeringsdirektivet så att dumpning av löner och arbetsvillkor inte tillåts.

– Men både kommissionen och starka grupper i parlamentet är emot att direktivet rivs upp. Så det är verkligen ingen lätt process att ändra EU:s lagar, men den enda vägen för att komma åt domstolens makt, säger Tommy Svensson.

Men lagen har ju tolkats på ett sätt som flera länder gillar.

Är vissa länder värda mer än andra?
– Det borde komma fram mer i debatten att alla länder är lika viktiga. Men vi håller inte med dem som anser att arbetstagarna ska konkurrera med varandra med lägre löner och sämre arbetsvillkor.

Tommy Svensson är socialdemokrat men betonar att han inte är ”partigängare”. Han ska lägga stor kraft på att få bra kontakt också med de andra partierna i parlamentet.

– Det ska stå klart att Brysselkontoret inte är någon filial till s och inte heller till LO, som många tror. TCO och Saco är lika viktiga.

Socialt liv
Intervjun på altanen i detta sommargröna landskap går mot sitt slut. En stark anledning till att han och sambon Carina Stålberg valde att bygga hus i Burvik är att golfbanan ligger 200 meter bort.

Klubbhus och restaurang borgar för ett rikt socialt liv också här.

FAKTA: Tommy Svensson.
Ålder: 58 år, ”åldern hindrade inte nytt jobb”.
Familj:
Carina Stålberg, sambo, två vuxna barn från ett tidigare förhållande samt ett barnbarn.
Bostad: Fritidshus i Burvik i Uppland och lägenhet i Ixelles i Bryssel genom sambons jobb på svenska EU-representationen.
Utbildning: Akademisk examen med statskunskap samt journalistutbildning.
Karriär: Reporter på dåvarande Metallarbetaren, Aftonbladet samt A-pressen. Redaktör för Tiden, politiskt sakkunnig i utrikesdepartementet ett par år under Lena Hjelm-Wallén, pressekreterare hos s-gruppen i Europaparlamentet. Under senare år främst ledarskribent och politisk krönikör på Aftonbladet samt Brysselkontorets nyhetsbrev.
Senast lästa bok: Flyga drake av Khaled Hosseini. Just börjat med Lärarinnan i Villette av Ingrid Hedström.
Fritidsintresse: Golf.