Utbildning – medicin mot fördomar
LO deltar under Pride i flera seminarier och paneldebatter. Frågorna handlar främst om hur facket möter frågor kring diskriminering i arbetslivet och här speciellt mot homosexuella, bisexuella och transpersoner (hbt).
– Vi kan bli bättre att jobba med diskrimineringsfrågor. Men det är givet att facket ska vara den du vänder dig till om du blir diskriminerad i arbetslivet, sa LO:s vice ordförande Ulla Lundqvist under ett seminarium med om fackets policy mot diskriminering i arbetslivet på grund av sexuell läggning.
Fördomar finns förstås inom den fackliga rörelsen. Om det handlar om okunskap eller något annat fanns inget svar på under seminariet. Men samtliga deltagare var överens om att utbildning står högst på dagordningen.
Mer utbildning
– Det är nog det enda sättet att få ökade kunskaper på. Vi är för folkbildningstanken och tror att vi måste diskutera hbt-frågorna ofta i facket för att fler av våra förtroendevalda ska veta hur de ska agera när diskrimineringsfall dyker upp. Utbildning är viktigt och vi har för dåliga kunskaper i dag. Problemet för oss är att vi har så få fackligt förtroendevalda ute på arbetsplatserna, sa Therese Hulthén, Hotell- och Restaurangfackets andre ordförande.
Birthe Josephson ombudsman hos Kommunal talade sig varm för att använda utbildning till att se vilka fördomar förtroendevalda själva har. Hennes erfarenhet är att sådana diskussioner väcker intresset och gör utbildningarna roliga.
– Det vi ändå måste inse är att det här kommer att ta tid. Vi utbildar fortfarande förtroendevalda om diskrimineringslagstiftning som har flera år på nacken, sa My Billstam, ombudsman från SEKO.
Varför bara kvinnor
Två överhängande frågor fanns under diskussionen. Den ena handlade om hur facket ska kunna integrera diskrimineringsfrågan i hela det fackliga arbetet? Den andra handlade om varför det bara var kvinnor som satt i panelen och debatterade?
– Det är viktigt vad som sägs centralt från fackföreningsrörelsen. Det är därifrån som dagordningen sätts. Om dessa frågor är viktiga så kommer det genomsyra allt fackligt arbete. Det kommer förstås ta tid. Men det gäller att arbeta sig nedåt i organisationen, sa Ulrika Vedin, utredare på Handels.
Den andra frågan då? Den fanns det inget svar på.