Stämpelklockan åter efter 30 år
– En efter en av våra framgångar tas ifrån oss, säger nypensionerade klubbordföranden Stig Karlsson. Här står han framför den gamla stämpelklockan som hänger på museum – medan en ny trimmas in på pappersbruket. Foto: Brita Nordholm |
Facket jobbade i många år för att få bort stämpelklockan.
– Vi har till och med satt den på museum berättar Stig Karlsson, nypensionerad Pappersordförande vid Holmens bruk i Norrköping.
– Men nu är den tillbaka igen, suckar han.
Stig Karlsson jobbade på Holmens bruk i 47 år. Det är bara ett par månader sedan han gick i pension. LO-Tidningen träffar honom i Holmens museum där några entusiaster visar hur arbetet kunde vara.
Där kan du få en levande historia och se hur det går till att tillverka papper – förr och nu. Stolta yrkesmän och yrkeskvinnor jobbar ideellt på museet.
Ting med historia
I lokalerna, nära det som i dag är Arbetets museum i Norrköping, finns det samlat allehanda ting från när pappersbruket låg mitt i staden. Det är valsar, motorer, skyddshjälmar, omklädningsskåp och tusentals andra saker. Alla med sin historia.
Bo Johansson är en av alla som visar runt. Han kan sin historia efter 20 år i företaget. Det blir levande för den som aldrig har varit i ett pappersbruk. Och ännu mer levande för den som bara har sett dagens datorstyrda produktion. Sot och buller var en del av arbetsmiljön då. Bara för lite drygt 30 år sedan.
– Och där är stämpelklockan. Den ville vi ha bort och det kämpade vi för i många år. På 1970-talet fick vi äntligen igenom det i en förhandling, säger Stig Karlsson och pekar på den gamla klockan.
Ärliga tag
Han var ordförande för den lokala fackklubben i drygt 20 år. Under de åren blev det många hårda duster med företagets ledning. Men det var ärliga tag, säger han.
När klubben fick bort stämpelklockorna så var det med motivet att laget inte fungerar om inte alla kan lita på varandra.
– Det köpte vd:n. Men nu har vi tagit flera steg tillbaka igen. Företaget säger helt enkelt att det vill ha koll på vad folk gör och var de är.
– Jag blir oroad och ser det som en trend där företaget ska ha hård koll på alla anställda. Tyvärr så tror jag inte att alla reagerar. Men för mig känns det som att en efter en av våra framgångar i förhandlingar tas ifrån oss, säger Stig Karlsson.
Strömmen flyter på
Utanför museet rinner Motala Ström. Bo Johansson förklarar hur vattnet togs om hand för att bruket skulle kunna tillverka sitt papper. Men det är – som det heter – en helt annan historia.