Arbetstagarna är missnöjda med avtal på central nivå. Det visar en ny undersökning beställd av Almega.

Arbetsgivarorganisationen Almega visade igår upp en ny undersökning som arbetsgivaren hoppas ska leda till diskussioner mellan parterna på arbetsmarknaden inför nästa avtalsrörelse. Till den följde en paneldebatt.

Undersökningens korta och kärnfulla budskap är att diskussioner om löner borde vara en fråga för den enskilde och arbetsgivaren och att centrala avtal inte är bra. Dessa ger litet utrymme för mer lönespridning.

– Det här är inget vi själva har hittat på. Det här är en undersökning där drygt 1 000 personer som har anställning har svarat på hur de vill att deras lön ska avgöras, sa Erik Svensson, vd för Assessorn och föredragande.

Missnöje med lönen
Undersökningen som är gjord av Näringslivets undersökningsinstitut visar att 78 procent av de som svarat på frågorna är fackanslutna. Knappt hälften är arbetare (46 procent) och 54 procent är tjänstemän.

– Det finns flera intressanta resultat av undersökningen. Det som ändå är grunden är att många är direkt missnöjda med att lönen sätts så långt bort ifrån den anställde i dag. Många tycker att det ger för dåliga möjligheter att påverka lönen. Arbetare är dock mindre missnöjda än tjänstemän.

40-talister är mer nöjda med centrala förhandlingar än 70-talister. Utbildning spelar också roll, sa Erik Svensson.

Fackets makt
PJ Anders Linder, politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet, tog undersökningen som en inteckning på att det måste ske förändringar på den svenska avtalsmarknaden.

– Facken är rädda om sin makt. Därför vill man hålla fast vid nuvarandeordning. Men jag tycker att det är dags att överge en modell som funnits sedan 1960-talet. Företagen har förändrats och det borde också löneförhandlingarna kunna göras, sa han.

Annika Creutzer, chefredaktör för Privata Affärer, var inte riktigt överens med PJ Anders Linder.

Alla vill ha mer
– Jag kan hålla med om att lönespridningen är för dålig inom offentlig sektor. Det kanske borde uppmärksammas mer. Men ur nationalekonomisk synvinkel är det bra med uppgörelser på central nivå. Dessutom så vänder jag mig mot undersökningen. Alla vill väl ha högre lön? Det är lite kontentan av undersökningen, sa hon.

För Erik Svensson är det ändå klart vilka slutsatser det går att dra av undersökningen.

– Jag vill sätta mig ned med våra parter för att diskutera hur vi kan sluta avtal som de anställda känner igen sig i.

Almegas vd Jonas Milton fyllde i:

– Nu är det hög tid att vi får avtal och en lönebildning som fungerar och har stöd hos medarbetare och företag. Annars riskerar hela modellen med kollektivavtal att hamna i vanrykte, säger Jonas Milton.