Arbetsgivarna tvekar om minimilön
Jan-Peter Duker, vice vd för Svenskt Näringsliv, gav sitt oreserverade stöd till den svenska modellen men ansåg att domarna från EG-domstolen blixtbelyst att den måste modifieras för att inte krocka med EG-rätten.
– Vår modell är inte skriven i sten och med utslaget i Lavalmålet ser jag det som nödvändigt att vi ändrar i de delar som domstolen underkänt. Hur det ska gå till får den sittande utredningen visa och Svenskt Näringsliv har ännu inte satt ner foten i valet av handlingsalternativ, betonade han.
Att utredningen under Claes Stråths ledning är helt avgörande var uppenbart för alla som lyssnade till diskussionen. I ett första skede ska domarna analyseras grundligt för att utröna vad som behöver göras.
I nästa skede ska utredaren tillsammans med parterna försöka bli överens om hur förändringarna ska se ut och dessutom få regeringens uppbackning för den föreslagna lösningen. Och hela proceduren ska vara klar före jul.
Att den stråthska utredningen också påverkar de inledde förhandlingarna om ett nytt huvudavtal på arbetsmarknaden var uppenbart, även om Jan Peter Duker försökte hålla isär dem och inte ansåg att de påverkade varandra.
Men både LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin och Per Bardh ansåg att en partsgemensam lösning på problemen i spåren av Laval-domen var en absolut förutsättning för att nå ett nytt huvudavtal.
Sven-Erik Österberg, socialdemokraternas talesman i arbetsmarknadsfrågor var enligt egen utsago djupt oroad över utvecklingen och påminde om de utfästelser som ackompagnerade det svenska inträdet i EU 1995.
– Då gjordes utfästelser som skulle säkerställa vår nationella modell, att den var förenlig med EU-rätten. Mot den bakgrunden var domen i Laval-målet mycket överraskande eftersom den så tydligt ändrar förutsättningarna och därmed hotar vår modell, sade han.
Att Danmarks Laval-kommissionen redan löst problemet på dansk arbetsmarknad genom en kort och kärnfull text imponerade inte på panelen.
– Jag är tveksam till om den danska lösningen är förenlig med EG-rätten, kommenterade Jan-Peter Duker.
Huvudingrediensen i den danska lösningen som omfattas och stöttas av fack, arbetsgivare och regering är att utländska företag som arbetar i Danmark ska styras av villkor som gäller för danska representativa företag i den aktuella branschen.