Svårt sluta avtal för 2011
ANALYS. Busstrejken reser en rad intressanta frågor kring lönebildningen och den så ofta debatterade normbildningen. Att det finns en norm för löneökningarna under perioden 1 april 2007 till 31 mars 2010 råder det ingen tvekan om.
Men kan den normen också utsträckas till att gälla avtalsperioder som löper ytterligare mer än ett år längre framåt i tiden? Kan ett bussavtal som löper till våren 2011 tvingas in under lönenormen för tiden 2007 – 2010?
I den aktuella konflikten mellan Bussarbetsgivarna och Kommunal hävdar arbetsgivarna att de erbjudit löneökningar under perioden 2008 – 2011 som är desamma som de ökningar som gäller för den övriga arbetsmarknaden – 10,2 procent – för perioden 2007 – 2010.
Kommunal avvisar resonemanget och vill inte avtala om löneökningar bortom mars 2010 då alla andra löneavtal löper ut. Förbundet vill hamna i fas med resten av arbetsmarknaden och det betyder nu ett avtal på 22 månader.
Lönenorm saknas
Den intressanta i det låsta läge som uppstått handlar därför om år 2011. För detta år finns inte något löneavtal fram förhandlat. Det finns helt enkelt ingen riktkarl eller märke för löneökningarna det året.
Men arbetsgivarna hävdar att de pågående förhandlingarna är en del av förra årets avtalsrörelse och att den tidsmässiga fasförskjutningen inte spelar någon roll. Löneökningarna mellan 2007 och 2010 ska normera också löneökningarna 2008 – 2011.
När parterna träffas i dag har arbetsgivarna gjort vissa förändringar i medlarbudet, men grundidén är fortsatt att de pågående förhandlingarna är en del av förra årets avtalsrörelse. Och det accepterar Kommunal endast under förutsättning att det kommande avtalet löper ut samtidigt med alla andra löneavtal, våren 2010.
Ökad inflation
Osäkerheten är betydande när det gäller att blicka långt fram i tiden. Redan i dag, ett drygt år efter att de flesta löneavtalen träffades, har konjunkturen försvagats och inflationen ökat kraftigt.
Om parterna med eller utan medlare accepterar att löneökningstakten för den innevarande treårsperioden fram till 2010 kan sträckas ut med samma löneökningstakt också för ett fjärde år knäsätts en ny princip.
Den avgörande frågan blir då vad som händer under den stora avtalsrörelsen som genomförs vintern 2010. Bussavtalets sista avtalsår är då det enda riktmärke som finns för resten av arbetsmarknaden.
Sannolikheten för att det avtalet blir styrande eller normerande för resten av arbetsmarknaden är noll. Normering förutsätter att avtalsområdet är så stort att det påverkar omvärlden och att branschen är utsatt för internationell konkurrens.
Nuvarande lönenormering av arbetsmarknaden upphör därför våren 2010 – därefter finns ingenting att hålla sig till.