Liten risk för uppsagda löneavtal
LO:s chefekonom Dan Andersson tror inte att räntehöjningen kommer att leda till uppsagda avtal.
– Blir det så gör ju Riksbanken alldeles rätt. Men uppsagda avtal ger inte automatiskt mer pengar. Arbetsgivarna har ju också fått ökade kostnader, säger han.
Högre arbetslöshet och lägre nominella löneökningar för löntagarna blir följden av räntehöjningarna, enligt Dan Andersson.
Stefan Carlén, förbundsekonom på Handels, säger att Riksbanken verkar vilja tvinga fram en deflation internt för att motverka en importerad inflation.
– Att i ingången till en lågkonjunktur strypa ekonomin och öka arbetslösheten, det är sjukt, säger han.
Handels kan inte säga upp
Handels har ingen uppsägningsklausul i sitt avtal, men Stefan Carlén säger att det framöver blir svårt att inför medlemmarna argumentera för stabil lönebildning.
Även Svenskt Näringslivs chefekonom Stefan Fölster drar slutsatsen att det krävs en inhemsk deflation på 1 procent för att få ner konsumentprisindex till 2 procent.
– Riksbanken är väldigt otydlig om hur man ser på relationen mellan importerad inflation och inhemsk deflation. De borde ha en skyldighet att presentera ett sammanhängande resonemang om det för att kunna försvara räntehöjningen, säger han.
Stefan Fölster tror dock inte att räntehöjningen ökar risken för ett uppsagt tredje avtalsår.
Bättre avtal osannolika
– Min bedömning är snarare att sannolikheten för detta minskar något. Räntehöjningen gör att arbetsmarknaden svalnar av kraftigt och utsikterna för löntagarna att få bättre avtal är inte så stora.
Metall, som har möjlighet att säga upp sitt avtal för det tredje året, intar en avvaktande attityd. Erika Sjölander, utredare på förbundet, säger att reallöneutvecklingen kommer att vara en viktig faktor när man tar beslut i frågan i september.
– Och som det ser ut nu kommer vi trots allt att ha en viss reallöneutveckling, även om vi inte kommer upp i den takt vi haft de senaste åren, säger hon.
Högre arbetslöshet
Erika Sjölander tycker att det finns anledning att vara kritisk mot räntebeslutet och menar att det kan resultera i lägre efterfrågan och högre arbetslöshet.
– Riksbanken verkar prioritera att få ner inflationstakten trots att de själva skriver att den beror på stigande råvarupriser på världsmarknaden, säger hon.
Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesman Thomas Östros drar slutsatsen att Sverige är på väg in i ett läge med stagflation med stigande arbetslöshet och prisökningar, rapporterar TT. Han klandrar den borgerliga regeringens skattesänkningar.
– De bidrar förutom oljepriser och livsmedelspriser till pressen uppåt, säger Thomas Östros och varnar för att svenska löntagare för första gången på tolv—tretton år riskerar att få sänkta reallöner i år.