Tord Strannefors, prognoschef på Arbetsförmedlingen, räknar med att utvecklingen kommer att fortsätta med en tydlig försämring även i höst och under hela nästa år. En vändning är att vänta tidigast 2010.

– Det handlar om en bred avmattning i världsekonomin, säger han. Sverige kan inte stå emot konjunktursvängningarna, vi är så beroende av exporten.

Pappersindustrins problem under våren kan till exempel, förutom de stigande massa och virkespriserna, tydligt kopplas till dollarkursen, enligt Tord Strannefors.

Årets siffror är dock inte exceptionella. 2005 varslades 26405 personer under årets första fem månader. Då kände arbetsmarknaden fortfarande av efterverkningarna av it-bubblan och den efterföljande kraschen. I dag finns få sådana inhemska faktorer.

Nedgången är dock inte begränsad till exportindustrin. Hushållen blir med pessimistiska och försiktigare både med att konsumera och låna, vilket slår mot både handeln och fastighetsmarknaden.

Dessutom eldas strukturomvandlingen på under lågkonjunkturer, då ökad lönsamhet blir nödvändig för företagens överlevnad. Det gör också att varslen ökar.

En osäkerhetsfaktor är inflationen, som i stort sett uteslutande beror på de kraftigt stigande olje- och livsmedelspriserna på världsmarknaden men som ändå kan resultera i att riksbanken höjer styrräntan. Riksbanken har bara mandat att ta hänsyn till inflationen, inte tillväxt och sysselsättning, när den fattar beslut om räntan.

Fortfarande talar Arbetsförmedlingens prognoser inte om en djup nedgång i ekonomin utan en “tydlig försvagning”. Tord Strannefors har svårt att säga vad som skulle kunna få kurvorna att vända uppåt före 2010.

– Det skulle kanske vara om USA:s fastighetskris ebbar ut, säger han.