/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/tiggare_0908.jpg
Tiggare med barn i julruschen vid Sergels torg i Stockholm. Foto Fredrik Sandberg/Scanpix.

78 miljoner européer är fattiga. Av dem är 19 miljoner barn, konstaterar EU-kommissionen i sin årliga sociala rapport. Sverige är ett av få länder där antalet ungdomar som lämnar skolan i förtid ökar.

Lägre arbetslöshet och ökad tillväxt innebär inte alltid att situationen förbättras för de allra fattigaste, framgår av rapporten som läggs fram för ministrarna i rådet och för toppmötet om två veckor. 16 procent av befolkningen i EU:s 27 medlemsländer befinner sig i ”riskzonen för fattigdom”, nära 80 miljoner människor.

Det betyder att de tjänar under 60 procent av de olika ländernas medianinkomst, som är EU:s fattigdomsgräns. Och trots att de har arbete räknas inte mindre än 8 procent av medborgarna som fattiga, på grund av låg lön.

Mer än hälften under gränsen
Barn löper större risk än befolkningen som helhet att drabbas av fattigdom, utom i Danmark och Finland. I genomsnitt är barnfattigdomen 19 procent. Ungefär 10 procent av alla barn lever i hushåll där ingen arbetar. 60 procent av dessa barn hamnar under fattigdomsgränsen.

Sverige har relativt låg andel fattiga. Men både Finland och Sverige pekas i rapporten ut som länder där barnfattigdomen ökar. Förklaringen är att löneskillnaderna ökar och därmed andelen medborgare som riskerar att hamna under EU:s fattigdomsgräns.
Sverige skiljer ut sig bland länderna för att andelen ungdomar som lämnar skolan med endast grundskoleutbildning ökat under
åren. I ytterligare tre länder är trenden densamma, men tappet är allra störst i Sverige.

År 2000 lämnade 8 procent skolan i förtid och 2006 var siffran uppe i 11 procent. Det är ökningen som är oroande för Sveriges del. I genomsnitt i EU-länderna lämnar en av sex ungdomar skolan i förtid. Men skillnaderna är stora med sydeuropeiska länder i topp. I Spanien har nästan 30 procent av ungdomarna inte gått vidare.

Tre år kvar
Målet är att minst 85 procent av alla 22-åringar ska ha gått ut gymnasiet år 2010. Men dit har EU-länderna inte nått, trots vissa framsteg. Trots ökad tillväxt, fler jobb och lägre arbetslöshet är det en bit kvar till Lissabonstrategins mål som ska vara uppnått år 2010. Det krävs 20 miljoner nya jobb för att målet 70 procents sysselsättning ska ha nåtts.

Trots att arbetslösheten minskat kraftigt är den ett stort problem för ungdomarna. För dem är arbetslösheten mer än dubbelt så stor. Resultatet är en besvikelse, enligt EU-kommissionen.

Läs också: EU-kommissionens utredningar om sysselsättning och fattigdom