Socialdemokraterna i Europaparlamentet kräver sannolikt att EU:s utstationeringsdirektiv rivs upp. Det måste bli klart att utstationerade arbetare ska likabehandlas, anser Jan Andersson, ordförande i parlamentets arbetsmarknadsutskott.

Det var hearing i parlamentets arbetsmarknadsutskott i dag, tisdag, om konsekvenserna av den uppmärksammade Lavaldomen från EU:s domstol.

Kritiserat förslag åter
Jonas Malmberg, professor vid Uppsala universitet, tolkade domen så att det ursprungligen hårt kritiserade tjänstedirektivets ursprungslandsprincip har kommit tillbaka genom domstolen.

Förslaget, från kommissionären Frits Bolkestein, som presenterades i början av 2004 om att ursprungslandets löner och villkor ska gälla när arbetskraften rör sig över gränserna mötte våldsamt motstånd från Europafacket.

Så småningom mejslades ett nytt direktiv fram – som undantog hela arbetsrätten. Men nu tolkas alltså Lavaldomen som att Bolkesteins förslag är tillbaka.

– Domstolen borde haft större känsla för vad som hände med det direktivet, säger Jan Andersson (s).

Social dumpning
Lavaldomen får inte bara konsekvenser för ett par länders avtal och lagstiftning, anser han. Om den öppnar för social dumpning berör den alla länderna.

Socialdemokratiska gruppen ska i nästa vecka besluta om vilka förändringar den vill se. Ett av kraven är sannolikt att utstationeringsdirektivet som anger vilka villkor som gäller utländsk arbetskraft rivs upp.

Det andra kravet är, enligt Jan Andersson, att rådet nu ser till att det blir ett bemanningsdirektiv som garanterar att inhyrd arbetskraft får samma löner och villkor som anställda.

– Lettiska Laval un Partneri var ett bemanningsföretag som hyrde ut arbetskraft. Hela Lavalmålet visar att det måste till ett direktiv för att få slut på orättvisorna, säger Jan Andersson.

Facket överlägger
Även Europafackets styrelse ska i nästa vecka diskutera vilka krav som det ska ställa för att förhindra att Lavaldomen öppnar för social dumpning i länder med bättre villkor.

Också John Monks, Europafackets generalsekreterare, var med i tisdagens hearing och varnade för konsekvenserna av Lavaldomen.

Vänsterns parlamentariker Eva-Britt Svensson anser att hearingen stärker uppfattningen att det behövs ett juridiskt undantag i Lissabonfördraget för att skydda strejkrätt och kollektivavtal.

FAKTA: Utstationeringsdirektivet
I EU:s direktiv om utstationering av arbetstagare listas villkor som utländska gästande arbetstagare ska garanteras utifrån de bestämmelser som gäller i det land de arbetar i: Det handlar om arbetstid, semester, minimilön, uthyrning av arbetskraft, skydd för gravida samt lika behandling av män och kvinnor. I den svenska lagen har kravet om minimilöner strukits.