"Det är en besvärlig debatt"
EU-kommissionens vice ordförande, Margot Wallström, här på Folk och Försvars årliga rikskonferens i januari. Foto: Ulf Palm/Scanpix. |
EU-kommissionen är inte intresserad av att hota den nordiska eller den svenska modellen. Tvärtom, betonar Margot Wallström, kommissionär på besök i Stockholm i dag, fredag. Samtidigt måste Sverige kanske ändra på ”vissa saker” för att möta en ny verklighet.
EU:s domstol kom strax före jul förra året med Lavaldomen om Byggnads blockad av det lettiska företaget. Byggnads avtal underkändes liksom lex Britannia i medbestämmandelagen. Samtidigt anser jurister som tolkat domen att utstationeringsdirektivet definierats om till att utgöra ett tak istället för att vara ett minimidirektiv.
Är inte då den svenska modellen hotad?
– Det är en besvärlig debatt som förs. Men kommissionen är inte på något sätt ute efter att förstöra kollektivavtalsmodellen, säger Margot Wallström med eftertryck.
– Grundprincipen måste vara att det system som är bäst för löntagarna ska gälla.
Hur ser du då på att Byggnads avtal har underkänts av domstolen för att det innehåller mer förmåner jämfört med utstationeringsdirektivet?
– Det är uppenbart att tolkningarna är olika. Sverige måste nu föra den här debatten och komma till ett avgörande i Arbetsdomstolen, säger Margot Wallström.
Samtidigt måste också Byggnads ta ansvar för att ha avtal som är begripliga och överskådliga för företag och arbetare från andra länder, betonar hon.
– Det handlar om hitta en balans med den fria rörligheten i fördraget, säger hon diplomatiskt.
Europafacket vill reformera EU:s domstol så att den får en egen avdelning som hanterar arbetsrätt eller en arbetsdomstol.
LO:s och Europafackets ordförande Wanja Lundby-Wedin anser att Lavaldomen visar att det inte finns tillräcklig kunskap om arbetsmarknadsfrågor i domstolen. Hur ser du på det?
– Det finns inga specialdomstolar på EU-nivå. Så det tror jag inte blir verklighet. Men samtidigt är det viktigt att domarna är kunniga, säger hon Lissabonfördraget ska nu godkännas av samtliga 27 medlemsländer innan det blir verklighet. I Danmark har socialdemokraterna varit inne på att säga nej till den nya fördraget med hänvisning till Lavaldomen.
– Det finns inga kopplingar mellan det nya fördraget och Lavaldomen som tillkommit innan det nya fördraget är på plats. Men det har hamnat i en gisslansituation, vilket är olyckligt.
I juni år 2009 är det val till Europaparlamentet. Är du orolig för att debatten som nu pågår gör att människor låter bli att rösta?
– Det är en olycklig debatt. Men jag hoppas den blir saklig.
Rekordsnabbt har kommissionen beslutat tillåta att de tio politiska partierna i EU-parlamentet inför valet kan ta hjälp av politiska
stiftelser på Europanivå.
– De ska stimulera debatten inte stödja enskilda kandidater, säger hon.
Modellen har hämtats från Tyskland. Kommissionen har cirka 47 miljoner kronor att dela ut som grundstöd. Resten av pengarna ska komma från de politiska partierna.
Kommissionen vill ha upp deltagandet i valet till Europaparlamentet och försöker hitta nya vägar att stimulera debatten och att göra människor mer intresserade av att delta.
Läs också: tidigare artiklar om Laval-domen hittar du i vårt arkiv