Danmark matar EU med svensk information
Som enda land i EU saknar Sverige ett nationellt centrum som kan förse databasen Eiro med information om arbetsmarknadsfrågor. Bland de 27 medlemsländerna sticker Sverige ut.
Eiro, som är en del av EU:s arbetslivsinstitut i Dublin, samlar statistik och gör djupare jämförelser mellan EU-länderna när det gäller sådant som minimilöner, arbetstid, utvecklingen av bemanningsföretag.
När den borgerliga regeringen skrotade Arbetslivsinstitutet under våren 2007, stod Sverige utan ett ställe med samlad kunskap om arbetsmarknaden.
"Har inga synpunkter"
En lista lämnades in till arbetsmarknadsdepartementet med drygt 120 olika pågående internationella projekt.
– De är i dag utspridda på lite olika håll på högskolor och universitet. Något samlat centrum finns inte och det finns inga tankar i dag på att upprätta något nytt, säger Stefan Huldt, enhetschef på arbetsmarknadsdepartementet.
– Jag har inga synpunkter på att ett danskt företag tar hand om informationen till Eiro utan förutsätter att det sker på bästa sätt.
När Dublininstitutet tvingades hitta en ny uppgiftslämnare om Sverige hamnade det alltså i Danmark. Kontraktet löper på tre år från mars 2007.
Granskar fackliga relationer
På danska konsultföretaget Oxford Research i Köpenhamn har Tomas Brunk huvudansvaret för att lämna över kortare och mer djupgående artiklar om utvecklingen på svensk arbetsmarknad. I första hand handlar de om relationerna mellan fack och arbetsgivare, om arbetsrätt, arbetsmiljö och om effekter på sysselsättningen i Sverige av företags in- och utflyttande.
Många höjer på ögonbrynen när de ser att informationen om Sverige kommer från Danmark. Men det är en del av globaliseringen, anser han.
– Jag är svensk statsvetare från Lunds universitet och bor i Malmö. Vid min sida har jag svenska ekonomer och andra statsvetare.
Att vi sitter i Köpenhamn är rätt ointressant, säger Tomas Brunk.
Kerstin Ahlberg, jurist från nedlagda Arbetslivsinstitutet, numera Stockholms universitet, hade under en period ansvaret för rapporteringen till Eiro.
– Det viktigaste är kvaliteten på det som rapporteras, och den har jag ingen uppfattning om. Fast det är ju otroligt att Dublininstitutet inte kan hitta en svensk uppgiftslämnare, säger hon.
FAKTA: EIRO
Eiro är förkortning för European industrial obeservatory och är en databas som ingår i EU:s arbetslivsinstitut, European Foundation, i Dublin. Därifrån kommer jämförelser mellan EU-länderna.
Läs också: artikeln "Rådslag gav både ris och ros", 6/2 2008
Läs också: artikeln "Forskningen drabbas av nedläggning" 22/11 2007
Läs också: intervjun med Alis generaldirektör, 3/10 2007
Läs också: reportaget "Forskning i världsklass duger inte", 1/6 200