ANALYS. Inbromsningen i världsekonomin var tydlig under sista kvartalet 2007. Tydligast märktes tvärniten i den amerikanska ekonomin, men också i övriga delar av världen spreds oron och försiktigheten blev tydligare hos hushållen. När risken för arbetslöshet växer håller alla alltid hårdare i plånböckerna. Så är fallet också den här gången.

Arbetsmarknaden har trots de upprepade ekonomiska larmsignalerna varit fortsatt stark, inte minst i Europa och Sverige. EU har rapporterat de lägsta arbetslöshetssiffrorna på ett drygt decennium och i Sverige har den öppna arbetslösheten stadigt legat under fyra procent.

Mörkare siffror väntar
Men när arbetslöshetssiffrorna för januari redovisades i dag, tisdag, fanns klara varningssignaler om vad som är på väg att hända. De fortsatt starka siffrorna kan inte längre dölja att takten när det gäller anmälningar av lediga jobb mattas. Och på lite längre sikt tornar orosmolnen upp sig.

I den strida rapportflod från näringslivet som dominerar nyhetsflödet har på bara någon vecka tusentals människor fått veta att de kommer att varslas om uppsägning. De mest spektakulära neddragningarna så här långt gäller inom Ericsson och Telia Sonera. Men det kommer med all säkerhet mera.

Politiken testas
Sanningens ögonblick rycker därför närmare för alliansregeringens arbetsmarknadspolitik – den som domineras av lägre ersättningar vid arbetslöshet, tuffare villkor för att omfattas av försäkringen och kraftiga neddragningar av arbetsmarknadsåtgärder. Exakt hur den här kombinationen ska få arbetsmarknaden att fungera smidigare när efterfrågan på arbetskraft viker är fortsatt oklart. Men nu blir politiken testad på allvar. Trycket på aktiva insatser i arbetsmarknadspolitiken växer redan, men regeringen har ännu inte offentligt aviserat omläggning av politiken.

Vetskapen om att tiotusentals människor med tidsbestämd sjuk- och aktivitetsersättning – tidigare förtidspension – också ska slussas från sjukförsäkringssystemet med start den 1 juli i år gör ekvationen än svårare att lösa. Den minskade efterfrågan på arbetskraft som följer av konjunkturavmattningen innebär i sig att arbetslösheten får en knuff uppåt under året. Lägg till de regeländringar regeringen genomför inom sjukförsäkringen som berör 100.000 människor. Då handlar det inte längre om en liten puff uppåt när det gäller arbetslösheten – de höjer den kraftigt.

Redan i höst kan därför de gynnsamma kurvorna över sysselsättning och arbetslöshet ha vänt åt fel håll och behovet av insatser för att förbereda, utbilda och rusta dem som köar för en plats på arbetsmarknaden kommer att växa snabbt.

Läs också: artikeln "Färre lediga jobb igen", 12/2 2008