Uppmärksammade villkor blir bonus
Minst ett tiotal arbetare har dött i olyckor under byggandet av den fågelboliknande olympiastadion i Peking, uppger Byggnadsinternationalen. Foto: AP. |
Redan skördar sommarens olympiska spel i Kina sina offer. Liksom fotbolls-VM i Sydafrika som hålls två år senare. Arbetare som bygger inför sportarrangemangen drabbas av olyckor och sjukdomar.
Fackliga kampanjer sätter byggnadsarbetarnas villkor i fokus inför de stora idrottsarrangemangen. Byggnadsinternationalen (BWI) kräver att fotbollsarrangören Fifa och den olympiska kommittén ska ta ansvar för att arbetet med arenor, hotell och infrastruktur sker på ett värdig sätt – och att internationella konventioner följs.
Ett fotbolls-VM för herrar är en gigantisk miljardinvestering, liksom de olympiska spelen. Världens ögon riktas mot Kina, Sydafrika, Moskva, London där de stora sportarrangemangen ska äga rum i en nära framtid. Fackliga kampanjer får därmed lättare genomslag.
Genuint intresse
Byggnadsarbetare tittar gärna på idrott och intresserar sig för att byggena blir klara i tid. Det blir möten arbetare emellan, anser Christer Wälivaara, Byggnads internationella sekreterare.
Kampanjerna startade på allvar inför OS i Aten 2004 och har sedan vuxit med allt fler aktörer. Byggnads samarbetar för första gången också med Afrikagrupperna för att komma närmare problemen i Sydafrika.
– Jag ser det som ett startskott för djupare samarbeten med också andra intresseorganisationer, säger Christer Wälivaara nöjt.
Lika nöjd är Karin Linvall, på Afrikagrupperna, som ser möjligheten att också få in hiv/aids-problematiken. På stora byggen är många arbetare migranter. De är borta långa perioder från sina familjer och kan köpa sex runt sina tillfälliga arbetsplatser.
– I Sydafrika är det främst kvinnor på landsbygden som drabbas. De smittas av sina män som köpt sexuella tjänster av prostituerade på dessa stora manliga arbetsplatser, säger Karin Linvall.
Sex döda
De fackliga representanterna når fram till arbetarna i Sydafrika med information om deras rättigheter. Men till de jättelika arenorna i Kina har än så länge ingen getts tillträde. BWI uppger att minst ett tiotal arbetare har dött i olyckor under byggandet av olympiastadion i Peking. De kinesiska myndigheterna har medgivit att sex arbetare har dött i samband med byggandet av arenor sedan 2003, men gör allt för att dölja händelserna.
Det är främst stadion i Peking som skördar offer. Den är ritad för att likna ett fågelbo. De som gör svetsarbeten klättrar högt upp till fågelboet. När de fallit från hög höjd har deras linor brustit.
Kina har infört nya lagar i byggbranschen och har ratificerat FN-organet ILO:s konvention om hälsa och säkerhet. Men de hårda kraven på produktivitet och underentreprenörernas kamp för att få uppdragen gör att lagarna inte följs.
Förhållandet i Sydafrika är ungefär detsamma, det är inget fel på landets lagar men de följs inte. Landets regering har satsat runt 25 miljarder kronor på arenor och infrastruktur inför VM i fotboll 2010. Denna mångmiljardsatsning ska också komma byggnadsarbetarna till del, anser Christer Wälivaara.
FAKTA: Stora arrangemang
- Fotbolls-EM för herrar i Schweiz och Österrike 7-29 juni i år
- Sommar-OS i Peking 8-24 augusti i år
- Fotbolls-EM för damer i Finland 2009
- Vinter-OS i Vancouver i Kanada 2010
- Fotbolls-VM för herrar i Sydafrika 2010
- Fotbolls-VM för damer i Tyskland 2011
- Sommar-OS i London 2012
- Vinter-OS i Sotji i Ryssland 2014
Läs också: mer om hur facket bygger upp sin kampanj för bättre arbetsvillkor