/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/utanforskapsdiagram_0608.gif
Utanförskapet i Sverige. Var fjärde svensk, eller 1.448.000 människor, var kvar i "utanförskap" i december 2007.

Regeringen letar fortfarande efter mått på arbetslösheten. Ett och ett halvt år efter regimskiftet är den borgerliga alliansen ännu inte klar med de indikatorer som ska visa om arbetsmarknadspolitiken går åt rätt håll.

När Reinfeldtregeringen tillträdde avskaffades s-regeringens arbetslöshets- och sysselsättningsmål. De sades vara alltför lätta att manipulera. Samtidigt lovade regeringen att ta fram nya måttstockar så att väljarna skulle kunna utvärdera den förda arbetsmarknadspolitiken.

– Vi gick till val på att vi skulle öka sysselsättningen och minska utanförskapet och det är väl det vi ska utvärderas mot i slutet av mandatperioden, sa statssekreterare Hans Lindblad hos finansminister Anders Borg.

– Ett mål som inte är mätbart är ju värdelöst.

Ser de sökande i siffror
Utredningsarbetet startade för ett år sedan och pågår ännu. En indikator som utredarna just nu arbetar med är att räkna fram sannolikheter för olika grupper att komma i arbete. Linus Adolphson, politiskt sakkunnig på finansdepartementet:

– Minskar eller ökar sannolikheten för en grupp på arbetsmarknaden att komma i arbete då kan man ganska klart se om politiken fungerar som tänkt.

Men sannolikhetsberäkningarna är ytterst komplicerade och kräver ett tungt datorarbete. Arbetet har dragit ut på tiden. Linus Adolphson uppger dock att en av avrapportering av utredningsläget ska komma i vårpropositionen i april.

Huvudlinjen är att det inte bara ska finnas ett enda mål för arbetslösheten utan flera indikatorer som ger en bred bild av läget på
arbetsmarknaden. I arbetsgruppen uppdrag ingår också att ta fram indikatorer på vad som är full sysselsättning. Parallellt med arbetet på finansdepartementet har arbetsmarknadsdepartementet börjat räkna fram ett mått på ”utanförskap” (se tabellen), det begrepp som alliansen använde flitigt i valrörelsen.

Minskade förra året
Enligt departementets definition befann sig 1,45 miljoner svenskar i utanförskap i december förra året. Det är nästan var fjärde person mellan 16 och 64 år. Mellan december 2007 och december 2006 minskade utanförskapet, enligt regeringen, med 118.000 personer eller 2,2 procentenheter.

De största minskningarna gäller öppen arbetslöshet och arbetsmarknadsåtgärder, medan antalet förtidspensionerade (sjuk- och aktivitetsersättning) knappast gått ned alls. Särskilda åtgärder riktade mot den gruppen förbereds dock och träder i kraft den 1 juli i år.

Antalet svenskar med sjukpenning har också minskat betydligt det senaste året. Men den minskningen började redan 2003, flera år före alliansregeringens tillträde.

– Det finns väldigt stora utmaningar kvar när det gäller att få dem som slagits ut ur arbetslivet att komma tillbaka till arbetsmarknaden, kommenterar LO-ekonomen Lena Westerlund.

– Det stora positiva som hänt är att den öppna arbetslösheten och antalet personer i arbetsmarknadspolitiska åtgärder minskat.

Inte regeringens förtjänst
– Men den förbättringen kan inte tillskrivas regeringspolitiken utan beror på förra årets lysande konjunktur, säger hon.

LO är samtidigt starkt kritisk till mixen i arbetsmarknadspolitiken.

– Neddragningen av arbetsmarknadsutbildningen kan bli långsiktigt bekymmersam och leda till ökande matchningsproblem.

FAKTA: Utanförskapet enligt regeringen

  December 2007 Ändring sedan december 2006
Öppet arbetslösa 188.000 -23.000
Ams-åtgärder 83.000 -37.000
Latent arbetssökande 170.000 -6.000
Undersysselsatta 256.000 -9.000
Personer med sjukpenning inklusive rehabilitering 199.000 -40.000
Personer med sjuk- och aktivitetsbidrag 552.000 -3.000
     
Summa i "utanförskap" 1.448.000 -118 000
Andel av alla 16-64 år 24,6 % 26,8 % (2006)

Läs också: artikeln "Några hundratusen” till full pott", 8/2 2008

Peeter-Jaan Kask
Frilansjournalist
Skriv ett e-postbrev till redaktionen