De flesta av de IF Metall-medlemmar som blir arbetslösa landar under 80 procents ersättningsnivå och därmed anser IF Metall att regeringen i princip ersatt inkomstbortfallsprincipen med en grundtrygghet. Det framgår av skriften Social Trygghet som presenterades i dag, fredag.

– Den genomsnittliga dagpenningen har sjunkit dramatiskt, säger Anders Ferbe andre vice ordförande i IF Metall.

Enligt IF Metalls siffror har den genomsnittliga dagpenningen för en arbetslös metallarbetare sjunkit från 645 kronor i december 2006 till 595 kronor i november 2007, och den väntas sjunka ännu mer under 2008.

Lönepress
Förutom att det drabbar enskilda människor sätter de sänkta nivåerna i a-kassan även en press nedåt på lönerna. I princip vill IF Metall använda tillgängligt reformutrymme till satsningar på arbetslöshetsförsäkringen. Många människor hamnar "mellan stolarna" mellan arbetslöshets- och sjukförsäkringen och IF Metall hävdar att det måste finnas en samstämmighet mellan de båda systemen.

– Vi kan inte ha en situation där det lönar sig mer att vara antingen sjuk eller arbetslös i förhållande till ersättningen utan det måste gå att hitta en jämn nivå, säger Anders Ferbe.

IF Metall vill ha reella 80-procentsnivåer där flertalet löntagare har sin inkomst skyddad.

Inga fler karensdagar
En av de saker som förbundet inte kommer att prioritera är att minska karensdagarna i sjuk- eller arbetslöshetsförsäkringen. Däremot säger man absolut nej till fler karensdagar, och öppnar även upp för en begränsningregel för dem som drabbas av karensdagar många gånger på grund av återkommande sjukskrivningar.

Förbundet understryker också sambandet mellan välfärdssystemen och tillväxten.

— Folk blir oroligare och räddare, säger Anders Ferbe. Osäkerheten bygger murar runt människor, och det gör att omstruktureringar i samhället går trögare.

Gärna blocköverskridande
För att få en långsiktigt hållbar lösning på trygghetssystemen vill IF Metall söka en  blocköverskridande överenskommelse.

– Men vi är medvetna om att de ideologiska motsättningarna är så stora att det kan bli omöjligt att nå en sådan, säger Anders Ferbe.