Facklig kritik mot EU:s dom
EU:s utstationeringsdirektiv skulle skydda arbetstagarna. Genom Lavaldomen har det i stället blivit företagens skydd, anser Dan Holke, chef för LO-TCO Rättsskydd. Han ifrågasätter om de lettiska byggnadsarbetarna alls var utstationerade.
EU:s domstol i Luxemburg har förvandlat direktivet för utstationering till ett skydd för företagen. Arbetare från andra EU-länder har, enligt domstolen, inte rätt till samma villkor som arbetskamraterna i det land där de tillfälligt arbetar.
– För första gången har domstolen slagit fast att utstationeringsdirektivet utgör ett tak för vad arbetstagare från andra länder har rätt till. Avtal som har bättre villkor kan tydligen inte krävas, säger Dan Holke, chef för LO-TCO Rättsskydd och Elektrikernas jurist i Lavalmålet.
Lönedumpning
Debatten fortsätter om vilka konsekvenser Lavaldomen kommer att få för arbetstagare i hela EU. En av konsekvenserna kan bli att skyddet för de utstationerade arbetarna försvagas och att lönedumpningen får allt större omfattning.
– Tidigare har praxis varit att alla ska har rätt till någon sorts normala löner och villkor för att hindra lönedumpning. Men den här domen ändrar på den praxisen, säger Dan Holke.
Han tror att hela EU kommer att få problem när medvetandet ökar i fler EU-länder om vad det betyder när utstationeringsdirektivet blir ett tak.
Upp i AD i maj
Lavaldomen kom från EU:s domstol i december. Nu väntar ny process i Arbetsdomstolen (AD) som slutgiltigt dömer.
Senast den 15 februari ska Laval un Partneris yttrande vara inne hos AD. Därefter är det Byggnads och Elektrikernas tur. Dan Holke säger att de inte skriver klart yttrandet förrän de sett Lavals.
Den 14 maj är det första muntliga förberedelsen i AD.
Det blir en helt ny huvudförhandling som slutgiltigt tar ställning till Byggnads blockad av en skola i Vaxholm som byggdes om av lettiska arbetare.
Dan Holke anser att det är tveksamt om de här arbetarna verkligen var utstationerade med tanke på att det lettiska företaget enbart höll till i Sverige.
FAKTA: Utstationeringsdirektivet
I EU:s direktiv om utstationering av arbetstagare listas villkor
som utländska gästande arbetstagare ska garanteras utifrån de
bestämmelser som gäller i det land de arbetar i: Det handlar om arbetstid, semester, minimilön, uthyrning av arbetskraft, skydd för gravida samt lika behandling av män och kvinnor. I den svenska lagen har kravet om minimilöner strukits.