/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/aretskock_0508.jpg
Sex finalister tävlade om utmärkelsen Årets kock i Stadshuset i kväll, onsdag. Vinnaren blev till slut Tom Sjöstedt. Foto: Lars Pehrson/Scanpix.

Han gillar inte fårhjärna, att äta alltså. Och han vill gärna framhålla sin position som tung mittfältare i fotbollens sjätte division. Men i onsdags uppmärksammades Tom Sjöstedt bara för att han under fem timmar lagade två maträtter som fick en svårflirtad jury på knä. Och som kunde betecknas som både ekologiska och klimatvänliga.

/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/tom_sjostedt_1_0508.jpg
Vinnarkocken Tom Sjöstedt

– Tja, jag lagade väl den godaste maten, var Tom Sjöstedts förklaring när det stod klart att han blev årets kock 2008.

Den första vinnande rätten – vars ingredienser hölls hemliga för de tävlande ända fram till starten – blev en historia med kålrotskräm, äggrulle med löjrom, siklöja stekt i dinkel samt en pepparrotsbuljong.

Och den rätt som kockarna fått tänka igenom i förväg blev i Tom Sjöstedts tappning en sylta på märgpipa samt krispig oxfilé, och till detta citronsyrade säsongsgrönsaker med murklor, pressad kål samt selleri- och hasselnötskräm.

– Allting handlar ju bara om fräscha råvaror, sa han till LO-Tidningen på väg in till prisutdelningen i Stockholms stadshus.

Och sedan lovade Tom Sjöstedt, som jobbar på cateringföretaget Från Pontus och driver egna konsultfirman Selleri, att han inte tänker ställa upp nästa år igen. En tredjeplats, en andraplats och veckans guldmedalj får vara nog för årets kock.