Handeln tvekar om minimilöner
Arbetsgivarna Teknikföretagen driver kravet om statliga minimilöner hårt. Men Svenskt Näringsliv förordar inte lagstadgade minimilöner. Det är en missuppfattning, enligt arbetsrättschefen Lars Gellner.
– Vi anser att det måste finnas tydliga minimilöner angivna så att det utländska företag vet vad som gäller. Men vi har ingen gemensam uppfattning om hur dessa ska uppnås, säger han.
Jonas Milton, vd för Almega, är dock inte överraskad över Teknikföretagens aktuella utspel eftersom de länge varit för lagstadgade minimilöner. Frågan har fått förnyad aktualitet i kölvattnet av Lavaldomen från EU:s domstol, anser han:
– Det är en stor fråga som kräver djup analys. Domen har ännu inte analyserats färdigt.
– Den interna diskussionen i Svenskt Näringsliv är långt ifrån avklarad. Så vad vi så småningom kommer fram till vet jag inte, säger Jonas Milton.
Almega har tidigare varit motståndare till lagstadgade minimilöner. Frågan är vad analysen av domen kommer att leda till för slutsatser.
Handeln tveksam
Dag Klackenberg, Svensk Handels vd, anser inte att handeln har något behov av lagstadgade minimilöner eftersom det inte kommer några tillfälliga företag utifrån och konkurrerar med låga löner.
– Våra avtalade lägstalöner ligger nära snittlönerna. Då finns det ingen poäng för oss att lagstifta om några minimilöner, säger han.
Slutsatsen är att Svensk Handel inte driver lagreglering av löner men inte heller motsätter sig om både fack och arbetsgivare är inne på en sådan lösning, anser Dag Klackenberg.
Men han har svårt att tänka sig en lagreglering blir verklighet så länge hela den fackliga rörelsen är motståndare, oavsett vilket politiskt block som har majoriteten i riksdagen.
LO förvånat
LO:s avtalssekreterare Erland Olauson är överraskad av Teknikföretagens utspel.
– Förklaringen är att de inte tror sig klara att förhandlingsvägen få till de låga minimilöner de önskar. Därför flyr de bakom kravet på lagstadgade löner, säger Erland Olauson.
LO är starka motståndare till lagreglering, liksom TCO och Saco. Även arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin vill bevara kollektivavtalsmodellen.