När Hotell- och restaurangfackets förbundsstyrelse åt julmiddag blev notan fyra gånger så dyr som maxsumman i fackets representationspolicy. 19 personer åt och drack och övernattade för drygt 90.000 kronor.

Hotellrevyn, som avslöjar priset för julmiddagen, konstaterar att Hotell- och restaurangfacket (HRF) har tappat medlemmar och måste spara för att klara ekonomin.

Julavslutningen hölls på Blaxsta vingård utanför Flen. Sjurätters avsmakningsmeny, vin och en övernattning stod för ungefär 77.000 kronor av notan.

Andra tider nu
– Vi bokade det här i somras förra året och då var förbundet inte i samma läge. Då trodde vi att medlemstappet hade stannat av, förklarar Ella Niia i Hotellrevyn.

I HRF:s representationspolicy står att en julmiddag inte bör kosta mer än 500 kronor per person. Middagen på Blaxsta gick på nästan 2.000 kronor per person.

– Vi såg det inte bara som en middag utan en upplevelse, i stället för att äta och sedan kanske gå på teater. Vi såg det som en utbildningsdag, säger HRF:s förbundsordförande Ella Niia till tidningen.

Utan facklig inblandning
Att Blaxsta inte har kollektivavtal har varit uppe till diskussion mellan Ella Niia och vingårdens ägare. Den drivs som ett familjeföretag utan HRF-medlemmar.

– Blaxsta gård är väldigt speciellt eftersom de producerar eget vin. Vi ville gärna gynna ett nytänkande småföretag, säger Ella Niia.

FAKTA:
Hotell- och restaurangfacket har drygt 50.000 medlemmar på krogar, hotell, restauranger med mera. Enligt avtalet med Hotell- och restaurangföretagarna ska en kock, kallskänka eller servitris med sex års yrkesvana tjäna 18.475 kronor i månaden. På jobb som inte kräver förkunskaper är lönen för den som jobbat i sex år 17.240 kronor.