Allt bättre jobbläge för utlandsfödda
Torbjörn Israelsson |
Statistik från Arbetsförmedlingen och Statistiska centralbyrån visar att det har blivit lättare för utlandsfödda att få jobb. Vart tredje nytt jobb 2007 gick till en utlandsfödd, att jämföra med var fjärde – 23 procent – året före. Enligt Arbetsförmedlingens prognos kommer hälften av de nya jobben att gå till den här gruppen i år.
– De arbetsgivare som tänkt i smalare banor när de rekryterat blir tvungna att börja tänka bredare och även ta med personer från andra länder, för antalet svenskfödda som strömmar ut på arbetsmarknaden kommer att krympa framöver, säger Torbjörn Israelsson som är prognosmakare på Arbetsförmedlingen.
Ännu kämpigt
Det är dock inte alla utlandsfödda som gynnas. De som saknar utbildning på åtminstone gymnasial nivå har en fortsatt besvärlig arbetsmarknad.
Främst är det utlandsfödda akademiker som har fått lättare att få jobb, och en av anledningarna till detta är att det blivit lättare att få en utländsk examen godkänd i Sverige.
– Det har jobbats mycket med att validera utbildningar så att man sa veta hur de står sig enligt svenska förhållanden, och det tror jag har varit väldigt värdefullt, säger Torbjörn Israelsson.
Behövs en satsning
För att ha en bra chans att ta sig in på arbetsmarknaden behöver man i allmänhet utbildning på minst gymnasial nivå, och det är många flyktingar som saknar sådan, förklarar Torbjörn Israelsson. För att hjälpa den gruppen behövs därför en satsning på grundutbildning, men den intervjuundersökning som Arbetsförmedlingen har gjort i samband med prognosarbetet visar att kommunerna kommer att dra ned på vuxenutbildningar.
– Det går inte ihop med att behoven ökar, säger Torbjörn Israelsson.