Rakt på…
Mattias Lundberg |
… ordförande för den svenska delen av ett projekt för internationelll standardisering av tester vid anställningsintervjuer.
Vad då för tester?
– Det finns flera olika typer. Det första man tänker på är väl personlighetstest och i rekryteringssammanhang har det oftast att göra med hur man fungerar med folk runt omkring. Det finns också färdighetstester, där man ska klara av konkreta uppgifter. Och det som man kallar intelligens- eller begåvningstester, där det handlar om logisk förmåga, simultankapacitet och så vidare.
Till vilka jobb används sådana tester?
– Tidigare främst till chefsrekryteringar, men i dag används tester i väldigt stor utsträckning och sprider sig också till fler yrken. Men det är naturligtvis vanligare på tjänstemannasidan än bland kollektivanställda.
Vad är vitsen med en standard?
– Tester ser väldigt olika ut i olika delar av världen – och även inom Europa. Det finns olika riktlinjer och standarder, både för hur man ska mäta resultat och hur man ska hantera det etiskt – hur man hanterar resultaten, hur mycket man ska informera före testet – så att den testade inte ska känna sig kränkt.
Finns det inte risk att en internationell standard blir en dålig kompromiss för olika kulturer eller branscher?
– En iso-standard är inte samhälleligt reglerad, så det är alltid slutanvändaren som avgör hur den vill använda den. Men den upprätthåller de grundläggande kraven för de olika länderna, sedan kan man besluta om striktare krav.
Är det här helt oreglerat i dag?
– Ja. Som verksamhetsansvarig på Stiftelsen för tillämpad psykologi tar jag varje vecka emot ett antal samtal från personer som funderar på ”vad var det för test jag utsattes för” eller som känner sig fruktansvärt kränkta. I dag finns det ingen extern part som tittar på hur rekryteringar går till, och här tycker jag att arbetsmarknadens parter borde fundera på att tillsätta en testombudsman.
Läs också: Poolias tips inför, under och efter anställningsintervjun
Läs också: tidningen Computer Swedens karriärtips