/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/c_westman_0308.jpg
Camilla Westman är vd för företaget Städmani, som startade 1991. Vid nyanställningar begär hon utdrag ur belastningsregistret. Foto: Gun Wigh/Gefle Dagblad.

Städföretaget Städmani i Gävle kräver att nyanställda ska kunna visa att de är ostraffade genom utdrag ur belastningsregistret. I en förhandling begärde företagets vd Camilla Westman att samtliga anställda skulle visa registerutdrag. Men till det sade facket nej, men hänvisning till den personliga integriteten. Facket motsätter sig också de skärpta kraven på nyanställda, men har svårt att påverka vad företaget gör innan någon anställs.

Karl-Gustav Mattisson på Fastighetsanställdas förbund säger att kollektivavtalets skrivning om att handlingar och uppgifter som rör ”företagets verksamhet och förhållanden hos kunder ska behandlas med aktsamhet” räcker.

– När ska en människa ha sonat det man en gång har gjort? Ska man straffas för resten av livet? frågar han.

Fler frågor
Enligt Camilla Westman har det blivit vanligare att kunderna frågar om vad företaget har för personal.

– Det här är ju privatpersoner som lämnar ut sina hemnycklar, och som inte är hemma när vi kommer och städar.

Hon har inte fått några anmälningar om stölder begångna av städpersonal från hennes företag, men hon understryker att kontrollen sker i förebyggande syfte.

Kan tidigare straffade få ännu svårare att få jobb om allt fler arbetsgivare ställer sådana här krav?

– Det är en politisk fråga som jag som enskild företagare inte kan ta ansvar för. Men det finns ju en annan sida av saken också och det är att man inte ska utsätta människor för frestelser.

Fått stöd
Camilla Westman säger att hon är förvånad över fackets reaktion på hennes initiativ. Hon har också fått stöd av anställda hon talat med.

– Om något oersättligt försvinner hos en kund kan jag bli tvungen att lägga ner företaget, och då blir 50 personer utan jobb. Varför ska jag inte få vara noga med rekryteringen?

Riskerar krav på utdrag ur belastningsregistret att göra att städ-yrket förknippas med kriminalitet, och att yrkets status sänks?

– Absolut inte – tvärtom. Det visar att vi är väldigt noga med vem vi anställer, och det höjer statusen. Det är det jag har försökt göra sedan jag startade företaget 1991. Jag anställer inte vem som helst, för jag anser heller inte att vem som helst kan städa.

Ställer sig bakom krav
Inger Jonasdotter, förhandlingsansvarig för städbranschen på arbetsgivarorganisationen Almega, stöder kravet på brottsregisterutdrag.

– Det är väldigt viktigt att kunden ska känna sig trygg. Annars blir det här med hushållsnära tjänster aldrig någonting, säger hon till Arbetarbladet i Gävle.

Karl-Gustav Mattisson är starkt kritisk mot Jonasdotters uttalande.

– Mycket kan man vänta sig av Almega, men det här trodde jag aldrig, säger han. Att en person på den nivån går ut och ger sitt stöd ger det här en legalitet för hela tjänstesektorn. Det är skrämmande.

FAKTA: Belastningsregistret
Belastningsregistret innehåller uppgifter om penning- och dagsböter, villkorlig dom, skyddstillsyn, vård inom socialtjänsten, åtalsunderlåtelse, besöksförbud, utlämning, fängelse, sluten ungdomsvård och rättspsykiatrisk vård.