Efter mer än 20 år har Lennart Holm fått en ursäkt – och några uppmuntrande ord – från sin gamla arbetsgivare. Då, när han avslöjade att kollegorna på sjukhuset ägnade sig åt hembränning på jobbet, blev det bara problem.

Flera av de inblandade i hembränningsaffären dömdes till höga böter.

Lennart Holm kan trots det berätta en lång historia om misshandel, trakasserier, chefer som inte lyssnade, politiker som inte brydde sig – och att han tvingas leva på hemlig adress. Han har inte fått behålla jobbet som driftstekniker på Regionsjukhuset (som i dag heter Universitetssjukhuset i Linköping) och han lever med ständig värk i kroppen.

Men i förra veckan kom brevet, undertecknat av Marie Morell, moderat ordförande i landstinget:

Ber om ursäkt
"Lennart har på ett mycket förtjänstfullt sätt uppdagat missförhållanden som pågick inom landstingets verksamhet och där landstingets personal var inblandad", skriver hon och fortsätter:

"Kopplat till den händelsen har uppstått ett antal konflikter mellan Lennart Holm och landstingsanställd personal. Lennart Holm har upprepade gånger beskrivit hur han känner sig förföljd och trakasserad av personer inom landstinget. Landstinget vill med detta göra klart att sådant handlande inte accepteras och ber honom om ursäkt."

– Tja, hur många gånger får man uppleva en ursäkt från ett landsting? undrar han när LO-Tidningen frågar hur han tar emot ursäkten.

– Men det känns fortfarande som att leva i ett vakuum. Det här måste bli början på en nu process, jag hoppas att jag får hjälp att hitta ett jobb som motsvarar mina kvalifikationer.

Tragiskt
Marie Morell berättar att ”fallet Lennart Holm” var en av de saker hon ville ta itu med när hon för ett år sedan utsågs till ordförande för Landstinget i Östergötland.

– Det är bara sorgligt och tragiskt alltsammans, säger hon. Det är ett slöseri för samhället att en begåvad och intelligent man som Lennart inte ska jobba. Vi måste visa honom respekt när han har blivit så dåligt behandlad.

Landstinget har också förstört Lennart Holms journaler från sjukvården på hans begäran. Att han har känt sig otrygg att söka vård inom sitt eget landsting har fått svåra medicinska konsekvenser för honom, medger landstinget.

Lennarts Holm fack är syndikalisterna, och med stöd därifrån fick han tidigare ett års tjänstledigt med lön. Senare har anställningen upphört.